Pečený pstruh
Pečený pstruh „Jugo“ (fotorecept)
Autor receptu: marauder
Jednoduchý recept so základnými „vychytávkami “, inšpirovaný mediteránnou kuchyňou a neschopnosťou kuchárov v
reštauračných zariadeniach. To jemné mäsko ocenilo aj bábätko prechadzájúce na tuhú stravu, chrumkavú kožu drsní
motorkári. Skúšal som veľa variantov, ale na tomto sa nedá už nič vylepšiť! :D
2-3 porcie |
10 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup- Pstruha umyť, oddeliť hlavu (áno, „líčka“, sú najchutnejšie, dajú sa separovať a vložiť do vnútra). Osušiť na obrúskoch a začať pripravovať vnútrajšok.
- Prvá pointa: Do vnútra vložiť vetvičku rozmarínu, alebo bohato posypať mletým sušeným a pridať maslo na celú dĺžku rezu, aby sa dalo zavrieť.
- Samozrejme, ako vnútrajšok, tak aj vonkajšok posoliť. (Do mlynčeka dávam hrubozrnnú soľ, oregano, bazalku a šalviu). Posypať po celej ploche zmesou škrobu (mix kukuričného a zemiakového používam skoro na všetko), červenej papriky a korením na ryby (šalvia, rasca, zelené vňate petržlenu a zeleru). Možno to pôsobí zložito, ale je to iba škrob (Maizena, Solamyl), červená paprika a korenie na ryby - 3 sáčky z obchodu! :)
- Na panvici rozpáliť bravčovú masť zjemnenú olejom, osvedčil sa mi olivový, pokrutinový. (Do masti, oleja kvapnúť kvapku vody, keď začne prskať), vložiť rybku, stiahnuť ohrev, ručne panvicou zatriasť, aby sa nepripálila a prikryté dusiť 5-7 minút. Otočiť, nechať 7-8 min „dôjsť “ zakryté na minime.
- Že to nevyzerá najchutnejšie? Tá chrbtová plutva je dôležitá, po odstránení a otvorení sa vyberie celá chrbtová kosť a aj tých pár hrudných kostičiek. Tá chrumkavá kôročka udržala vo vnútri maslo, je neuveriteľne chutná, a...ten výpek! Nejakú bielu prílohu: chlebík, alebo varené zemiaky a ľahké červené víno! Čerstvá vňať je viac na zemiaky, citrón pridávam do misky s teplou vodou na umytie prstov! Takže, Varecháči, vrele doporučujem a prajem „Dobrú chuť“ ! :)
|