Pečený paprikový bôčik s kápiovým krémom a s údenou paprikou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moji chlapi milujú paprikový bôčik varený i pečený, teraz som marinovala bôčik v marináde z kápiového krému s údenou paprikou a cesnakom 24 hodín v chladničke, potom som ho upiekla, za tepla som ho podávala s pečenými zemiakmi a s kapustovým šalátom s kápiou, na studeno s čerstvo upečeným domácim chlebíkom, čerstvou zeleninou a s domácimi nakladanými sladko - kyslými pikantnými uhorkami.

20 minút
príprava
70 + 20 minút
na 180/200 °C

Postup

  1. Umytý a osušený bôčik som dala do pekáča.
  2. Pripravila som domáci kápiový krém, mletú sladkú údenú papriku a očistený cesnak,...
  3. ...cesnak som prelisovala do nádobky,...
  4. ...pridala som mletú údenú papriku,...
  5. ...kápiový krém, slnečnicový olej, všetko som spolu dobre premiešala a marináda bola hotová.
  6. Na povrchu bôčika som ostrým nožom spravila mriežku, rezala som cez tuk do hĺbky, ale len po mäsko, bôčik som poriadne nasolila z každej strany, soľ som votrela aj do zárezov v tuku,...
  7. ...bôčik som potrela výdatne z každej strany pripravenou paprikovou marinádou, poriadne som ho votrela aj do zárezov na povrchu,pekáč som prikryla alobalom a odložila som bôčik marinovať na 24 hodín do chladničky.
  8. Vybrala som bôčik z chladničky asi 1 hodinu pred pečením, pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť, podliala vodou, dookola som dala cibuľu pokrájanú na hrubé kliny, prikryla alobalom, vložila piecť do rúry....
  9. ...vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som bôčik 70 minút, 20 minút pred koncom som pridala očistené zemiaky, potom som odstránila alobal, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a bôčik som dopiekla pri tejto teplote - asi 20 minút, za častého prelievania výpekom a občas som doplnila malým množstvom horúcej vody priebežne podľa potreby, hotový bôčik som vybrala na dosku a nechala som ho prikrytý alobalom odpočívať 30 minút a pokrájala som ho na plátky asi o hrúbke 0,5 cm.
  10. Podávala som horúci bôčik so zemiakmi, ktoré sa upiekli v paprikovej masti zároveň a s chrumkavým kapustovým šalátom s kápiou, na večeru bol bôčik na studeno s čerstvou zeleninou, so sladko - kyslými pikantnými nakladanými domácimi uhorkami a s čerstvo upečeným domácim chlebíkom, z nápojov sa k bôčiku dobre šmýkal dobre vychladený orosený Pilsner Urquell. Vyskúšajte tiež takto pečený paprikový bôčik, prajem vám Dobrú chuť :-)