Pečený paprikový bôčik s kápiovým krémom a s údenou paprikou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Moji chlapi milujú paprikový bôčik varený i pečený, teraz som marinovala bôčik v
marináde z kápiového krému s údenou paprikou a cesnakom 24 hodín v chladničke,
potom som ho upiekla, za tepla som ho podávala s pečenými zemiakmi a s kapustovým
šalátom s kápiou, na studeno s čerstvo upečeným domácim chlebíkom, čerstvou
zeleninou a s domácimi nakladanými sladko - kyslými pikantnými uhorkami.
20 minút príprava |
70 + 20 minút na 180/200 °C |
Postup- Umytý a osušený bôčik som dala do pekáča.
- Pripravila som domáci kápiový krém, mletú sladkú údenú papriku a očistený cesnak,...
- ...cesnak som prelisovala do nádobky,...
- ...pridala som mletú údenú papriku,...
- ...kápiový krém, slnečnicový olej, všetko som spolu dobre premiešala a marináda bola hotová.
- Na povrchu bôčika som ostrým nožom spravila mriežku, rezala som cez tuk do hĺbky, ale len po mäsko, bôčik som poriadne nasolila z každej strany, soľ som votrela aj do zárezov v tuku,...
- ...bôčik som potrela výdatne z každej strany pripravenou paprikovou marinádou, poriadne som ho votrela aj do zárezov na povrchu,pekáč som prikryla alobalom a odložila som bôčik marinovať na 24 hodín do chladničky.
- Vybrala som bôčik z chladničky asi 1 hodinu pred pečením, pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť, podliala vodou, dookola som dala cibuľu pokrájanú na hrubé kliny, prikryla alobalom, vložila piecť do rúry....
- ...vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som bôčik 70 minút, 20 minút pred koncom som pridala očistené zemiaky, potom som odstránila alobal, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a bôčik som dopiekla pri tejto teplote - asi 20 minút, za častého prelievania výpekom a občas som doplnila malým množstvom horúcej vody priebežne podľa potreby, hotový bôčik som vybrala na dosku a nechala som ho prikrytý alobalom odpočívať 30 minút a pokrájala som ho na plátky asi o hrúbke 0,5 cm.
- Podávala som horúci bôčik so zemiakmi, ktoré sa upiekli v paprikovej masti zároveň a s chrumkavým kapustovým šalátom s kápiou, na večeru bol bôčik na studeno s čerstvou zeleninou, so sladko - kyslými pikantnými nakladanými domácimi uhorkami a s čerstvo upečeným domácim chlebíkom, z nápojov sa k bôčiku dobre šmýkal dobre vychladený orosený Pilsner Urquell. Vyskúšajte tiež takto pečený paprikový bôčik, prajem vám Dobrú chuť :-)
|