Pečený kapor

Pečený kapor s omáčkou a hrnčekovými mrkvovými knedličkami

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Postup

  1. Kapor: Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín. Začneme pri chvoste a proti rastu šupín pokračujeme k hlave. Umyté mäso osušíme a nakrájame na porcie. Kožu na povrchu nakrojíme – mäso sa nebude krútiť a lepšie sa prepečie. Porcie zo všetkých strán osolíme, trochu posypeme rascou a opečieme na panvici s olejom (najskôr kožou dolu). Mäso potom dopečieme v predhriatej rúre, aby bola koža chrumkavá.
  2. Omáčka: Korenie (nové, celé a bobkový list) zalejeme vodou, varíme asi 5 minút a odvar ešte chvíľku lúhujeme. Slaninu nakrájanú na kocky opečieme dosklovita. Nasypeme na ňu kocky koreňovej zeleniny (časť mrkvy odložíme bokom na knedličky) a opekáme do zlatistej farby. Pridáme nakrájanú cibuľu, po chvíľke prisypeme cukor a restujeme dohneda. Všetko zalejeme vývarom a precedeným odvarom z korenia. Pridáme lekvár, brusnice, citrónovú šťavu, červené víno, ochutíme soľou a povaríme. Hotová omáčka by mala mať hustú, ale tekutú konzistenciu s kúskami zeleniny (nie je potrebné ju cediť).
  3. Knedličky: Hrnčeky vymastíme olejom a vyložíme potravinovou fóliou. Zvyšok mrkvy uvaríme domäkka a rozmixujeme. Vajcia oddelíme. Žĺtky ochutíme mletým muškátovým orieškom, vyšľaháme dopenista a zmiešame s rozmixovanou mrkvou. Do bielkov pridáme soľ a vyšľaháme z nich tuhý sneh. Žĺtky zmiešame so snehom jednoduchým obracaním metličky a opatrne vpracujeme aj hrubú múku. Vzniknutú hmotu ľahko zmiešame s nakrájaným pečivom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Hotovou hmotou naplníme pripravené hrnčeky a uzavrieme potravinovou fóliou. Varíme v pare asi 40 minút.