Pečený camembert na Chardonnay (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V tomto chladnejšom počasí obľubujeme teplé syrové večere, pripravila som pečený camembert, ktorý som ochutila cesnakom, jablkom, orechmi a bylinkami, upiekla som ho na Chardonnay, výborne chutil s čerstvou ciabattou.

1
porcia
5 minút
príprava
20 minút
na 200 funkcia horný a  °C

Postup

  1. Pripravila som camembert a strúčiky cesnaku som prekrojila po dĺžke na polovicu.
  2. Ostrým nožom som spravila 4 zárezy na protiľahlých stranách, ale nie až po vonkajší okraj camembertu, aby sa syr pri pečení neroztiekol a do vzniknutých otvorov som vtlačila cesnak, plátky jablka o hrúbke asi 2 - 3 mm som rozkrojila ešte na polovice.
  3. Do camembertu som zastrčila i plátky jalka.
  4. Plochú misu z jenského skla som vymastila olejom.
  5. Priliala som Chardonnay.
  6. Vložila som pripravený camembert,...
  7. ...posypala som ho tymiánom a pridala som aj k vínu.
  8. Do syra som zastrčila vlašské orechy, vložila som piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov na funkciu horný a dolný ohrev, piekla som celkom 20 minút, počas pečenia kuchyňa nádherne dráždivo rozvoniavala.
  9. Upečený camembert som podávala ešte za tepla s čerstvo upečenou ciabattou, voňavá rýchla syrová pochúťka bola na stole. Môže sa podávať aj ako teplé predjedlo.
  10. Obyčajne sa pečie syr v alobale, aby sa neprilepil, čo však nie je nutné, lebo sa v jenskej mise vôbec neprilepil, čo je zdravšie ako alobal a vdaka obalu z povrchovej bielej pliesne ani nevytiekol. Využila som výbornú kombináciu syr - cesnak - jablko - tymián - vlašské orechy, to sú suroviny ktoré k sebe úžasne idú a chuťovo sa vynikajúco dopĺňajú ako aj s bielym suchým vínom Chardonnay, najlepšou prílohou bola čerstvo upečená ciabatta, ktorou sme vytierali skvelú vínovú šťavičku, v ktorej sa syr piekol a ako vynikajúci sprievod večere na pitie k syru bol pohár skvelého toho istého vína.