Pečeňová paštéta z morčacej pečene s citrónom a klinčekmi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept pochádza z kuchárskej knihy Špeciality zo zabíjačiek od Júlie Frank, ide o paštétu z varenej morčacej pečene s klinčekmi, ochutenej citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou, má inú chuť, ako pečeňové paštéty obvykle, ale vynikajúcu, výborne sa hodí ako slávnostné predjedlo, tiež na jednohubky, ako slané chuťovky, na plnenie zeleniny, syrov a vajec na tvrdo, na obložené misy alebo sa jednoducho natiera na chlieb a pečivo, ako ostatné pečeňové paštéty.

1 dávka
porcia
10 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Umytú morčaciu pečeň som zaliala len takým množstvom studenej neosolenej vody, aby pečeň práve pokryla, pridala som klinčeky a varila len asi 10 minút, aby nestvrdla a vnútro pečene zostalo mierne ružové.
  2. Uvarenú pečeň som scedila z vody, nechala som ju úplne vychladnúť a klinčeky som potom vyhodila, už nie sú dalej potrebné, ale pečeň perfektne ochutia.
  3. Uvarenú a vychladnutú pečeň som pokrájala na menšie kúsky, ktoré som dala do cuttera,...
  4. ...pridala som postrúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu z polovice citróna,...
  5. ..soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...
  6. ..jedno na tvrdo uvarené a pokrájané vajce, všetko som spolu rozcutterovala do požadovanej konzistencie hladkej paštéty,...
  7. ..pridala som zmäknuté maslo a znovu poriadne rozcutterovala, čím sa paštéta prešľahá, zjemní a bude dobre roztierateľná.
  8. Podávala som ako slávnostné predjedlo na malých krajcoch čerstvo upečeného pečiva s malými kúskami citróna a lkístkami čerstvej šalvie, táto pečeňová paštéta má výrazne pečeňovú chuť, zjemnenú maslom a je krásne voňavá po klinčekoch, citrónovej šťave a citrónovej kôre, jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, má proti iným pečeňovým paštétam málo ingrediencií, líši sa od nich varením, nepečie sa a má vynikajúcu chuť. Vrelo odporúčam vyskúšať tento iný spôsob prípravy tejto jemnej a voňavej pečeňovej paštéty, určite si výborne pochutnáte, skúste radšej hned dvojnásobnú dávku, lebo rýchlo sa míňa.:-)