Pečeňová paštéta (fotorecept)

Autor receptu: sdb

My sme na pečienke závislí. A toto je jeden zo základných receptov našej domácnosti, rýchly a ihneď konzumovateľný výsledok nás ešte nesklamal bez ohľadu na nové variácie.

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Začneme tým najhorším, treba sa babrať s pečienkou. A čím viac sa budete na začiatku babrať, tým lepší bude výsledok, tak pokrčiť nos, vystrúhať grimasu a hor sa do toho!
  2. Po tomto si môžete poplakať nad cibuľkou, nasekáme ju na drobno a vhodíme do rozohriatej lyžice masla. Opečieme a pridáme pečienky. Necháme zosvetliť a stiahnuť sa. Zalejeme vínom a vývarom (môžeme podvádzať a použijeme bujón), posypeme soľou, korením a bylinkami a varíme asi 15 minút do mäkka. Je dobré, ak je pečienka aspoň do polovice ponorená v tekutine.
  3. Tekutinu na nízkom plameni vyredukujeme na minimum.
  4. Hotové prelejeme do misy alebo hrnca s rovným dnom. Pridáme na kocky nakrájané maslo a rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú riadku kašu. Pridáme smotanu a stále mixujeme, kaša by mala mať konzistenciu omáčky. Ochutnáme – zmes môže byť mierne presolená, to sa vstrebá pri chladnutí.
  5. Ešte zo dva krát ochutnáme, lebo je to dobré a potom nalejeme do misiek alebo zaváracích pohárikov. Rozohrejeme zvyšok masla s lístkami šalvie, stačí tak 5 – 6 veľkých, čím menšie, tým ich môže byť viac. Nádobky zalejeme maslom, ozdobíme podľa chuti a necháme dobre vychladnúť.
  6. V chladničke vydrží asi týždeň ak ju skôr nezjete, je vhodná na mrazenie, prípadne zavarená. V teplom štádiu je možné paštétu ešte dochutiť, pridať citrónovú šťavu, posekané oriešky, chilli, bylinky, prípadne čokoľvek podľa chuti. Pozor, tekuté príchute môžu paštétu zriediť. Najlepšie chutí s domácim, ešte teplým chlebom. Dobrú chuť!