Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mám rada neobvyklé a netradičné kombinácie, tentokrát som upiekla teľacie pliecko a spravila som k nemu bielu hlávkovú kapustu na karameli s jablkom na sladko-kyslý spôsob, podávala som so zemiakmi, ktoré som piekla spolu s teľacím plieckom na na bravčovej masti a pridala som aj plátok pečenej domácej údenej slaniny. Vzniklo skvelé spojenie vynikajúcich chutí, moji chlapi sa zalizovali až za ušami a nešetrili chválou ani oroseným vychladeným Pilsner Urquell :-) Vyskúšajte na sviatky!

4
porcie
12 hodín minút
príprava
1 hodina minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Teľacie pliecko som pripravila už v predchádzajúci večer, umyla som ho , osušila a pripravila na použitie, očistila som cesnak.
  2. Pliecko som husto prešpikovala cesnakom pomocou ostrého noža s úzkou čepeľou.
  3. Mäsko som dobre osolila, aby sa ochutilo skrz naskrz.
  4. Okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením, preliala som ho olejom a odložila odpočívať na noc do chladničky.
  5. Ráno som ho vybrala, previazala potravinárskym motúzom, aby pri pečení pekne držalo tvar.
  6. Najprv som ho opiekla na domácej bravčovej masti prudko z každej strany pekne do hneda, lebo ak sa zatiahne a na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrčička, zostane pri pečení vo vnútri šťavnaté.
  7. Jenskú misu som vyložila plátkami domácej údenej slaniny,
  8. ...na ktoré som uložila opečené teľacie pliecko a pridala som domácu bravčovú masť.
  9. Mäsko som obložila na hrubo pokrájanou cibuľou, zvyšnými strúčikmi cesnaku a očistenými zemiakmi, mala som pekné malé, asi rovnaké zemiaky, zeleninu som nesolila, osolí sa výpekom z mäsa a domácou údenou slaninou Na vrch mäska som položila ešte kožu z údenej slaniny, ktorej hovoríme doma "švart" - schwart z nemčiny /koža/, potom sa pri pečení pliecko nespáli a navyše perfektne ochutí. Vložila som piecť neprikryté piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
  10. Do suchého rozpáleného hrnca som nasypala kryštálový cukor a...
  11. ...za stáleho miešania som pripravila svetlý karamel, treba usilovne miešať a dávať pozor, aby sa nespálil a nezhorkol.
  12. Pridala som bravčovú masť, nechala som ju rozpustiť a...
  13. ..orestovala som na nej pokrájanú cibuľu, ...
  14. ...na ktorú som pridala pokrájanú bielu hlávkovú kapustu, celú rascu, soľ, celé čierne korenie, bobkový list, celé nové korenie, celé borievky, krátko som všetko opražila za stáleho miešania, priliala som trocha studenej vody, stiahla som plameň na stredný a...
  15. ...dusila som prikryté pokrievkou asi 15 minút,
  16. ...potom som pridala nastrúhané jablko a dusila už odokryté asi 5 minút, to úplne stačí, aby sa kapusta nerozvarila na nechutné blato, ale zostala máličko chrumkavá - al dente, nezahusťovala som žiadnou múkou a ani ničím iným, jablko kapustu dostatočne zahustí a aj ochutí.
  17. Pripravila som si Aceto di Vino Bianco - taliansky vínny ocot, ktorý je jemnejší ako náš a lahodnejší, ak nemáte, môžete použiť náš vínny ocot,...
  18. ...ktorým som hotovú kapustu dochutila, výsledná chuť má byť príjemne sladko-kyslá a lahodná.
  19. Asi za 1 hodinu sa dopieklo teľacie pliecko do mäkka, boli zároveň hotové aj pečené zemiaky s opečenou údenou slaninkou a s opečenou cibuľou. Mäso som vybrala, nechala som ho asi 20 minút odpočívať zabalené v alobale, aby pri krájaní mäsa nevytiekla šťava, mäsko zostalo pekne šťavnaté a teplé, potom som odstránila alobal i potravinársky motúz z pliecka a ostrým nožom som mäsko pokrájala na plátky asi 3 - 4 mm silné.
  20. Na tanier som naložila dusenú bielu hlávkovú kapustu, doprostred som dala plátok pečeného pliecka a obložila som ho pečenými zemiakmi, plátkami údenej slaninky a cibule.
  21. Teľacie pliecko bolo šťavnaté, výrazne cesnakové, premastené a vynikajúco ochutené údenou slaninkou, ktoré vhodne dopĺňala dusená kapusta lahodnej sladko - kyslej chuti, podčarknutej karamelom a jablkom a chuťovo výborne doplnili celé jedlo ako príloha pečené zemiaky spolu s opečenou údenou slaninkou a s opečenou cibuľou. Som rada, že som spojila netradične a neobvykle tieto suroviny a dali spolu vynikajúcu kombináciu chutí navzájom. Moji chlapi sa zalizovali až za ušami a výdatne zapíjali dobre vychladeným oroseným pivom, svojim obľúbeným Pilsner Urquell. Odporúčam vyskúšať teraz na veľkonočné sviatky, ale aj iniokedy.