Zemiakové placky

Pečené syrové zemiakové placičky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Ak čakáte návštevu, alebo len tak máte chuť na niečo malé pod zub či pochúťku k TV, vyskúšajte tento recept.* Je to rýchle, jednoduché a veľmi chutné za tepla aj za studena.

Suroviny

Postup

  1. Ako pojivo je použitý syr cheddar, jeho výhoda je, že dáva plackám primeranú slanosť, netreba použiť žiadny tuk, a placky sú krásne chrumkavé.
  2. Zemiaky očistíme a polovicu z nich nastrúhame na jemno.
  3. Druhú polovicu zemiakov nastrúhame na hrubších okách, tak isto aj cheddar.
  4. Zemiaky mierne osolíme a necháme chvíľu postáť aby pustili vodu, ktorú zlejeme do misky.
  5. Nastrúhaný syr zmiešame so zemiakmi a pridáme usadený škrob zo zliatej vody.
  6. Pridáme prelisovaný cesnak a všetko spolu dobre premiešame.
  7. Na plech dáme papier na pečenie a lyžicou pokladieme kôpky zmesi, ktoré rozotrieme na menšie placky. Každú posypeme rascou podľa chuti.
  8. Upečieme vo vyhriatej rúre pri 225 °C asi 15 minút do zlatista. Po upečení placky necháme ešte chvíľu na plechu, aby stuhli.
  9. Podávame k pivu, vínu, alebo len tak samotné zo zeleninou alebo tatarkou.