Pečené šišky (fotorecept)
Autor receptu: brambora
@jerica ma "svojimi" šiškami na FB navnadila. Po telefonáte s mojou mamou, kedy som sa jej "vyžalovala", že mám chuť na šišky, ale ma odrádza to množstvo oleja , mi povedala, že akurát čítala v istom časopise recept na pečené šišky. Tak mi celý recept nadiktovala a ja som písala ako drak. Chvalabohu mám hovory zadarmo. :D
Všimla som si ale, že už tento recept tu je zverejnený v roku 2011, takže aj časopis to zrejme "odkukal" odniekiaľ. :) Tak aspoň na pripomenutie ho predsa len pridám.
26 porcií |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Z mlieka, rozmrveného droždia, lyžičky cukru si urobíme kvások.
- Do misky si odvážime múku, pridáme kryštálový aj vanilkový cukor, štipku soli, žĺtok, roztopené maslo a kvások. Vypracujeme cesto.
- Necháme kysnúť 30 minút.
- Vykysnuté cesto si vyvaľkáme, nie veľmi na tenko a povykrajujeme kolieska. Ja som mala priemer 6cm.
- Na jedno koliesko dáme lyžičkou hustý džem. Ja som mala domáci višňový.
- Prikryjeme ďalším kolieskom a poriadne boky popritláčame.
- Uložíme na plech a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri 180-200 C.
- Po upečení ich hneď potrieme rumom a maslom a posypeme práškovým cukrom. Vyšlo mi 26 ks. Chutia úplne rovnako ako vysmážané, len nemáte mastné ústa po nich. :D Odporúčam.