Pečené šišky (fotorecept)

Autor receptu: brambora

@jerica ma "svojimi" šiškami na FB navnadila. Po telefonáte s mojou mamou, kedy som sa jej "vyžalovala", že mám chuť na šišky, ale ma odrádza to množstvo oleja , mi povedala, že akurát čítala v istom časopise recept na pečené šišky. Tak mi celý recept nadiktovala a ja som písala ako drak. Chvalabohu mám hovory zadarmo. :D Všimla som si ale, že už tento recept tu je zverejnený v roku 2011, takže aj časopis to zrejme "odkukal" odniekiaľ. :) Tak aspoň na pripomenutie ho predsa len pridám.

26
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, rozmrveného droždia, lyžičky cukru si urobíme kvások.
  2. Do misky si odvážime múku, pridáme kryštálový aj vanilkový cukor, štipku soli, žĺtok, roztopené maslo a kvások. Vypracujeme cesto.
  3. Necháme kysnúť 30 minút.
  4. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme, nie veľmi na tenko a povykrajujeme kolieska. Ja som mala priemer 6cm.
  5. Na jedno koliesko dáme lyžičkou hustý džem. Ja som mala domáci višňový.
  6. Prikryjeme ďalším kolieskom a poriadne boky popritláčame.
  7. Uložíme na plech a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri 180-200 C.
  9. Po upečení ich hneď potrieme rumom a maslom a posypeme práškovým cukrom. Vyšlo mi 26 ks. Chutia úplne rovnako ako vysmážané, len nemáte mastné ústa po nich. :D Odporúčam.