Pečené pstruhy v letnom šate (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Rybky máme radi, kapra, morské, zubáča, ale pstruh, to je delikatesa. Stačí ho pripraviť jednoducho, na masle, citróne a bylinkách. Tentokrát som sa inšpirovala receptom, ktorý bol priamo na obale mrazených pstruhov, akurát som jablko nahradila cuketou a pridala rajčiny.

Postup

  1. Pstruhy umyjeme, osušíme, nasolíme, posypeme korením na ryby, pokvapkáme šťavou z citróna, vmasírujeme a necháme postáť. Ak nechcete použiť korenie na ryby, nemusíte, mne chuťove táto zmes celkom vyhovuje. Samozrejme, nesmie sa to prehnať. Moje sa marinovali cca 5 hodín.
  2. Pripravíme si zeleninovú zmes, ktorou naplníme rybky. Pokrájame paradajky na štvrťky, cuketu na kocky, cesnak nadrobno, pridáme trošku kôry a šťavy z citróna, posolíme, okoreníme čerstvým mletým korením, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, kto má rád aj kôpor, trošku drvenej rasce, tá k rybám pasuje, olivový olej a na zahustenie trochu strúhanky. Premiešame. Vznikne voňavá zeleninovo-bylinková sypká zmes.
  3. Pekáčik alebo jenskú misu dobre vytrieme maslom, môžete použiť alobal ako ja. Poukladáme pstruhy, naplníme zeleninovou zmesou, čo zvýši, dáme okolo, navrch položíme plátky masla a citrónu. Pokvapkáme olivovým olejom (pekne sa znáša s maslom), podlejeme vínom, zakryjeme a dáme piecť Stačí 15-20 minút. Rybka zmäkne a zelenina si zachová chuť.
  4. Ja jem ryby zásadne bez prílohy, ale kto potrebuje niečo na zahustenie, štandardne stačia varené zemiačky alebo kúsok chlebíka. Určite si pochutíte, minimálne tak, ako my, prajem všetkým dobrú letnú chuť :)