Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Môj priateľ mi daroval prepelice, rozmýšľala som ako ich pripravím. Počula som, že majú
veľmi jemné mäsíčko, videli sa mi také krehké a maličké, že pre nás dvoch to bude málo,
preto som ich naplnila fajnovou sviatočnou plnkou z dubákov a kuracej pečene, obalila
domácou údenou slaninkou a upiekla.
Môžem len potvrdiť, že je to neskutočná a úžasná lahôdka a je pravda, čo sa o tom
hovorí.
2 porcie |
60 minút príprava |
30 + 5 minút na 160/200 °C |
Postup
- Prepelice som dočistila od zbytkov peria, dobre som ich umyla pod prúdom tečúcej studenej vody z vnútra i z vonka a dôkladne osušila papierovou kuchynskou utierkou.
- Do teplej vody som namočila sušené dubáky na 30 minút.
- Prepelice som jemne osolila z vnútra i z vonku, to stačí, lebo soľ je i v plnke a domáca údená slanina je slaná dosť. Nechala som ich 1 hodinu odpočívať a pustila som sa do prípravy plnky.
- Namočené dubáky som scedila, ich vodu zachytila a pokrájala som ich na menšie kocky.
- Umytú, odblanenú a osušenú kuraciu pečeň som pokrájala tiež na kocky.
- Na rozohriatom oleji som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 3 - 4 minúty.
- Pridala som scedené dubáky, restovala som ich s cibuľkou asi 3 minúty...
- ...podliala som ich vodou, v ktorej boli namočené, priviedla som do varu a vyvarila som ju prudkým varom až na tuk - asi 10 minút.
- Pridala som pokrájanú kuraciu pečeň a restovala som ju asi 5 minút, všetko som nechala úplne vychladnúť.
- Pridala som vo vode namočené a poriadne vytlačené žemle,...
- ...posekanú petržlenovú vňať, ...
- ...rozklepla som 1 vajce, zmes som premiešala, ...
- ...osolila morskou soľou, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,..
- ...zahustila strúhankou a ...
- ...premiešala dobre rukami, plnka bola hotová.
- Pripravenou plnkou som naplnila prepelice, nie veľmi na tesno, pri pečení plnka zväčší svoj objem.
- Naplnené prepelice som obalila tenkými plátkami domácej údenej slaninky, vložila som ich do pekáčika a pridala som vedľa ešte zvyšok plnky. Údená slaninka výborne ochutí prepelice i plnku počas pečenia.
- Prepelice i plnku som poliala olejom, aby pri pečení získali chrumkavú kôrku na povrchu, ...
- ...podliala som ešte trochou studenej vody a vložila som ich piecť do rozohriatej trúby.
- Piekla som ich 30 minút pri teplote 160 stupňov C, potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 5 minút, kým bol povrch pekne do červena a do chrumkava.
Odobrala som výpek ochutený domácou údenou slaninkou do iného pekáčika a upiekla som na ňom krížalky zemiakov pri teplote 220 stupňov C 20 minút.
- záber z blízka.
Podávala som ich horúce s úžasnou sviatočnou plnkou, ktorá len pridala na chuti skvelého sviatočného nedeľného obeda a s kockou zvlášť upečenej plnky, so sladko-kyslými domácimi nakladanými uhorkami a so zemiakmi pečenými na výpeku z prepelíc a údenej slaninky,ktoré vynikajúco doplnili lahodnú chuť jemného delikátneho prepeličieho mäsíčka, ktoré bolo mäkučké ako masielko a zostalo šťavnaté vdaka obalu z údenej slaniny,je to neskutočná dobrota - odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)