Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj priateľ mi daroval prepelice, rozmýšľala som ako ich pripravím. Počula som, že majú veľmi jemné mäsíčko, videli sa mi také krehké a maličké, že pre nás dvoch to bude málo, preto som ich naplnila fajnovou sviatočnou plnkou z dubákov a kuracej pečene, obalila domácou údenou slaninkou a upiekla. Môžem len potvrdiť, že je to neskutočná a úžasná lahôdka a je pravda, čo sa o tom hovorí.

2
porcie
60 minút
príprava
30 + 5 minút
na 160/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Prepelice som dočistila od zbytkov peria, dobre som ich umyla pod prúdom tečúcej studenej vody z vnútra i z vonka a dôkladne osušila papierovou kuchynskou utierkou.
  2. Do teplej vody som namočila sušené dubáky na 30 minút.
  3. Prepelice som jemne osolila z vnútra i z vonku, to stačí, lebo soľ je i v plnke a domáca údená slanina je slaná dosť. Nechala som ich 1 hodinu odpočívať a pustila som sa do prípravy plnky.
  4. Namočené dubáky som scedila, ich vodu zachytila a pokrájala som ich na menšie kocky.
  5. Umytú, odblanenú a osušenú kuraciu pečeň som pokrájala tiež na kocky.
  6. Na rozohriatom oleji som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 3 - 4 minúty.
  7. Pridala som scedené dubáky, restovala som ich s cibuľkou asi 3 minúty...
  8. ...podliala som ich vodou, v ktorej boli namočené, priviedla som do varu a vyvarila som ju prudkým varom až na tuk - asi 10 minút.
  9. Pridala som pokrájanú kuraciu pečeň a restovala som ju asi 5 minút, všetko som nechala úplne vychladnúť.
  10. Pridala som vo vode namočené a poriadne vytlačené žemle,...
  11. ...posekanú petržlenovú vňať, ...
  12. ...rozklepla som 1 vajce, zmes som premiešala, ...
  13. ...osolila morskou soľou, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,..
  14. ...zahustila strúhankou a ...
  15. ...premiešala dobre rukami, plnka bola hotová.
  16. Pripravenou plnkou som naplnila prepelice, nie veľmi na tesno, pri pečení plnka zväčší svoj objem.
  17. Naplnené prepelice som obalila tenkými plátkami domácej údenej slaninky, vložila som ich do pekáčika a pridala som vedľa ešte zvyšok plnky. Údená slaninka výborne ochutí prepelice i plnku počas pečenia.
  18. Prepelice i plnku som poliala olejom, aby pri pečení získali chrumkavú kôrku na povrchu, ...
  19. ...podliala som ešte trochou studenej vody a vložila som ich piecť do rozohriatej trúby.
  20. Piekla som ich 30 minút pri teplote 160 stupňov C, potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 5 minút, kým bol povrch pekne do červena a do chrumkava. Odobrala som výpek ochutený domácou údenou slaninkou do iného pekáčika a upiekla som na ňom krížalky zemiakov pri teplote 220 stupňov C 20 minút.
  21. záber z blízka. Podávala som ich horúce s úžasnou sviatočnou plnkou, ktorá len pridala na chuti skvelého sviatočného nedeľného obeda a s kockou zvlášť upečenej plnky, so sladko-kyslými domácimi nakladanými uhorkami a so zemiakmi pečenými na výpeku z prepelíc a údenej slaninky,ktoré vynikajúco doplnili lahodnú chuť jemného delikátneho prepeličieho mäsíčka, ktoré bolo mäkučké ako masielko a zostalo šťavnaté vdaka obalu z údenej slaniny,je to neskutočná dobrota - odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)