Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: danja301
Pečeni polneti piperki so urda vo sos ot domati - takto znie
pôvodný názov receptu , ktorý opäť , ako moje iné zeleninové
recepty pochádza z Macedónska. Toto jedlo sa je ako príloha ku
tzv. skare , čo je grilované mäsko, ktoré sa pripravuje
väčšinou podvečer. V horúcich letných dňoch je to aj ľahké hlavné
jedlo kombinované s domácim chlebíkom a pohárom chladeného
piva,alebo vína.
Postup
- Pripravíme si suroviny , ktoré budeme potrebovať.
Na obrázku sú tie hlavné, nezabúdajme aj na ingrediencie.
- Umyjeme a očistíme si papriky.
- Tvaroh osolíme podľa chuti a zmiešame s vajíčkami.
Odporúčam tvaroh mäkšej konzistencie , nie veľmi suchý a hrudkovitý.
Ja som použila domáci tvaroh, kde ak treba vmiešam trochu kyslej smotany, aby sa tzv. nesypal , ale aby mal kompaktnú mastnejšiu konzistenciu.
Ak ho stlačíme medzi prstami , alebo dlaňami mal by sa dať tvarovať.
- Naplníme ním papriky.
Postavíme si ich takto do hrnca, tvaroh klesne dole paprikami a môžeme ich ešte podopĺňať.
- Olúpeme si mäkšie paradajky, cesnak,
šupky dáme do sitka a necháme odtiecť, tekutinu , ktorá odtiekla vlejeme k pokrájaným dužinám paradajok , zbytok zo sitka vyhodíme.
- Cesnak si osmažíme do zlatista.
- Pridáme olúpané a nakrájané paradajky.
Osolíme podľa chuti a varíme na miernom ohni až kým sa nám zvyšná tekutina neodparí a omáčka zhustne.
Nezabúdajme miešať.
Omáčka sa varí približne tak dlho ako sa pečú papriky.
Preto ju dávame variť ako prvú a až potom nasledujú papriky.
- Rozpálime si olivový olej , poukladáme papriky a začíname ich opekať.
Opekáme na miernom ohni , aby nám nezhoreli.
Minúty neviem určiť , ale majú mať farbu ako na fotkách , vtedy sú také aké majú byť.
- Opekáme do zlatista z každej strany.
- Ukladáme si ich na do misky, ale neprikrývame.
- Poukladáme si ich na servírovací tanier.
Omáčka by už tiež mala byť hotová.
Nasekáme do nej čerstvú bazalku , prípadne si pomôžeme sušenou.
Naberačkou polejeme poukladané papriky.
- Ozdobíme petržlenovou vňaťkou a môžeme servírovať.