Pečené papriky plnené lievikom trúbkovitým so smotanovou omáčkou z lievika trúbkovitého (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Lievik trúbkovitý je pomerne málo používaná jedlá huba, ktorá je málo známa a neprávom možno nedocenená, lebo je veľmi chutná. Naša milá varecháčka @eviana mi podarovala tieto vynikajúce huby, receptov som našla len žalostne málo, tak som použila vlastnú kreativitu. V záhradách končí sezóna paprík, naplnila som ich fašírkovým mletým mäsom obohateným touto hubou, upiekla v trúbe a k nim som spravila omáčku z lievika trúbkovitého a skvelé jedlo bolo na stole. Ďakujem @eviane, že mi to umožnila :-)

4
porcie
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Odfotila som lievik trúbikovitý z Atlasu húb pre tých, ktorí sa s ňou ešte nemali možnosť stretnúť.
  2. Sušený lievik trúbkovitý som namočila do teplej vody na 60 minút.
  3. Očistila som cesnak, 2 strúčiky som nakrájala na plátky a 3 som nechala na prelisovanie v celku.
  4. Lievik trúbkovitý som scedila, nechala odkvapkať v cedníku a vodu, v ktorej boli namočené som zachytila a odložila na neskoršie použitie.
  5. Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita,..
  6. ...pridala som plátky cesnaku, restovala som ich len kým sa cesnak rozvoňal - asi 1 minútu,...
  7. ..pridala som lievik trúbkovitý a restovala som ho...
  8. ...za podlievania vodou, v ktorej bol namočený do zmäknutia asi - 20 minút a nechala som ho úplne vychladnúť.
  9. Zatiaľ som si pripravila fašírkovú znes, mleté mäso som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...
  10. ...majoránkou,...
  11. ...pridala som 3 strúčiky prelisovaného cesnaku,...
  12. ...jedno vajce, zmes som zmiešala,...
  13. ...pridala som polovicu zmesi vychladnutého lievika trúbkovitého s cibuľou i cesnakom a druhú polovicu tejto zmesi som odložila na neskoršie.
  14. Zmes som zahustila strúhankou a...
  15. ...všetko som poriadne zmiešala na tvárnu hmotu, ktorú som odložila na 1 hodinu odpočívať, aby sa dobre prepojili všetky chute.
  16. Zatiaľ som umyla papriky, zbavila som ich jadrinca, vyrezala som žilky, odstránila som semienka, prekrojila som ich na polovice a vložila do pekáčika.
  17. Polovičky paprík som naplnila fašírkovou zmesou, podliala trochou oleja a preliala som ich na povrchu olejom.
  18. Piekla som ich v trúbe na teplote 180 stupňov asi 30 minút, kým na povrchu bola náplň pekne do hnedo - červena a papriky upečené.
  19. K druhej polovici zmesi v hrnci som pridala sladkú smotanu a nechala som len raz prevrieť, už som nevarila, dochutila som omáčku soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  20. Na horúcu zemiakovú kašu som položila dve upečené naplnené papriky a dookola podliala smotanovou omáčkou z lievika trúbkovtého, posypala na drobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a úžasný voňavý mimoriadne chutný obed bol na stole. Niet žiadneho dôvodu obchádzať túto skvelú aromatickú hubu, treba smelo zaradiť do jedálnička, vrelo odporúčam vyskúšať túto delikatessu každému milovníkovi húb.