Pečené papriky plnené lievikom trúbkovitým so smotanovou omáčkou z lievika trúbkovitého (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Lievik trúbkovitý je pomerne málo používaná jedlá huba, ktorá je málo známa a
neprávom možno nedocenená, lebo je veľmi chutná. Naša milá varecháčka @eviana mi
podarovala tieto vynikajúce huby, receptov som našla len žalostne málo, tak som použila
vlastnú kreativitu. V záhradách končí sezóna paprík, naplnila som ich fašírkovým mletým
mäsom obohateným touto hubou, upiekla v trúbe a k nim som spravila omáčku z lievika
trúbkovitého a skvelé jedlo bolo na stole. Ďakujem @eviane, že mi to umožnila :-)
4 porcie |
90 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Odfotila som lievik trúbikovitý z Atlasu húb pre tých, ktorí sa s ňou ešte nemali možnosť stretnúť.
- Sušený lievik trúbkovitý som namočila do teplej vody na 60 minút.
- Očistila som cesnak, 2 strúčiky som nakrájala na plátky a 3 som nechala na prelisovanie v celku.
- Lievik trúbkovitý som scedila, nechala odkvapkať v cedníku a vodu, v ktorej boli namočené som zachytila a odložila na neskoršie použitie.
- Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita,..
- ...pridala som plátky cesnaku, restovala som ich len kým sa cesnak rozvoňal - asi 1 minútu,...
- ..pridala som lievik trúbkovitý a restovala som ho...
- ...za podlievania vodou, v ktorej bol namočený do zmäknutia asi - 20 minút a nechala som ho úplne vychladnúť.
- Zatiaľ som si pripravila fašírkovú znes, mleté mäso som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...
- ...majoránkou,...
- ...pridala som 3 strúčiky prelisovaného cesnaku,...
- ...jedno vajce, zmes som zmiešala,...
- ...pridala som polovicu zmesi vychladnutého lievika trúbkovitého s cibuľou i cesnakom a druhú polovicu tejto zmesi som odložila na neskoršie.
- Zmes som zahustila strúhankou a...
- ...všetko som poriadne zmiešala na tvárnu hmotu, ktorú som odložila na 1 hodinu odpočívať, aby sa dobre prepojili všetky chute.
- Zatiaľ som umyla papriky, zbavila som ich jadrinca, vyrezala som žilky, odstránila som semienka, prekrojila som ich na polovice a vložila do pekáčika.
- Polovičky paprík som naplnila fašírkovou zmesou, podliala trochou oleja a preliala som ich na povrchu olejom.
- Piekla som ich v trúbe na teplote 180 stupňov asi 30 minút, kým na povrchu bola náplň pekne do hnedo - červena a papriky upečené.
- K druhej polovici zmesi v hrnci som pridala sladkú smotanu a nechala som len raz prevrieť, už som nevarila, dochutila som omáčku soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Na horúcu zemiakovú kašu som položila dve upečené naplnené papriky a dookola podliala smotanovou omáčkou z lievika trúbkovtého, posypala na drobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a úžasný voňavý mimoriadne chutný obed bol na stole.
Niet žiadneho dôvodu obchádzať túto skvelú aromatickú hubu, treba smelo zaradiť do jedálnička, vrelo odporúčam vyskúšať túto delikatessu každému milovníkovi húb.