Pečené morčacie stehno a plnka s medvedím cesnakom

Autor receptu: dr

Stará dobrá sviatočná klasika - hydina s plnkou a ryžou.

8
porcií
30 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Postup

  1. Morčacie horné a dolné stehno (porcia bola z 12,5 kg morky) nasolíme, okoreníme, posypeme kmínom a vložíme do pekáča. Podlejeme vodou, pridáme bobkový list a cesnak, dva strúčiky som rozkrojila a dala pod kožu morky. Dáme piecť do rúry zohriatej na 180 stupňov a pomaly pečieme 4 hodiny prikryté. (Piekla som v liatinovom pekáči). Počas pečenia občas vytiahneme z rúry a polejeme stehná výpekom. Poslednú polhodinu pečieme odokryté.
  2. Na plnku nakrájame rožky (1 deň staré trocha oschnuté) na kocky. Časť rožkov dáme do pekáčika polejeme trochou olivového oleja a dáme na chvíľu do rúry opiecť. Do ostatných pokrájaných rožkov dáme mlieko, premiešame a necháme chvíľu postáť. Pridáme opečené rožky, vajíčka, prelisovaný cesnak, na drobno nasekaný medvedí cesnak, nasekanú petržlenovú vňať (dala som mrazenú), drvený kmín, čierne mleté korenie a soľ (množstvo korenín podľa chuti). Plnku dáme do potravinovej fólie alebo do mikroténových sáčkov a vložíme do vriacej vody. Oheň pod hrncom dáme celkom na najslabšie a varíme 45 minút. Po uvarení plnku vybalíme z fólie a dáme na suchý pekáčik ešte do rúry zapiecť, postupne obraciame, aby sa zapiekla zo všetkých strán.
  3. Príloha môže byť ryža, majonézový šalát, pečené alebo varené zemiaky.