Pečené kura špikované cesnakom na masle s anglickou slaninou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V nedeľu mám rada jednoduché varenie, ale chutné a dobré. Rozporcovala som kura, stehná a prsia som osolila, prešpikovala som ich cesnakom, obalila anglickou slaninou, pridala som maslo, podliala trochou vody a upiekla. Ako prílohu som podávala nové zemiaky opečené na masle s novou cibuľou a petržlenovou vňaťou.

4
porcie
20 minút
príprava
45+15 minút
na 180/210 °C

Postup

  1. Cesnak som pokrájala na klínky.
  2. Čepeľou ostrého noža som spravila do mäska otvory a vsunula klínky cesnaku. Použila som kuracie stehná a prsia, zvyšok kuraťa som odložila na iné jedlo.
  3. Na dno pekáča som dala plátky masla a priliala som trocha vody.
  4. Na maslo som položila osolené a cesnakom našpikované kuracie prsia a stehná,...
  5. ...ktoré som husto obalila tenkými plátkami anglickej slaniny.
  6. Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C najprv prikryté alobalom 45 minút, potom som odstránila alobal a piekla som pri teplote 210 stupňov ešte 15 minút, kým bola slaninka pekne do červena a do chrumkava.
  7. Kým sa kura pieklo, dala som variť do osolenej vody oškriabané nové zemiaky - asi 15 minút,...
  8. ...uvarené zemiaky som scedila a nechala dobre odkvapkať z vody.
  9. Na rozohriatom masle som orestovala pokrájanú novú cibuľu do sklovita,...
  10. ...pridala som posekanú petržlenovú vňať,...
  11. ...na ktorej som asi 10 minút poopekala nové zemiaky za opatrného miešania a obracania, aby sa pekne obalili maslom a petržlenovo-cibuľovou zmesou.
  12. Na tanier som položila horúce šťavnaté upečené kura s chrumkavou anglickou slaninkou a petržlenovo - cibuľkové nové zemiaky, výborný nedeľný obed bol na stole, na ktorom sme si dobre pochutnali :-)