Pečené kura špikované cesnakom na masle s anglickou slaninou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V nedeľu mám rada jednoduché varenie, ale chutné a dobré. Rozporcovala som kura,
stehná a prsia som osolila, prešpikovala som ich cesnakom, obalila anglickou slaninou, pridala
som maslo, podliala trochou vody a upiekla. Ako prílohu som podávala nové zemiaky opečené
na masle s novou cibuľou a petržlenovou vňaťou.
4 porcie |
20 minút príprava |
45+15 minút na 180/210 °C |
Postup
- Cesnak som pokrájala na klínky.
- Čepeľou ostrého noža som spravila do mäska otvory a vsunula klínky cesnaku. Použila som kuracie stehná a prsia, zvyšok kuraťa som odložila na iné jedlo.
- Na dno pekáča som dala plátky masla a priliala som trocha vody.
- Na maslo som položila osolené a cesnakom našpikované kuracie prsia a stehná,...
- ...ktoré som husto obalila tenkými plátkami anglickej slaniny.
- Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C najprv prikryté alobalom 45 minút, potom som odstránila alobal a piekla som pri teplote 210 stupňov ešte 15 minút, kým bola slaninka pekne do červena a do chrumkava.
- Kým sa kura pieklo, dala som variť do osolenej vody oškriabané nové zemiaky - asi 15 minút,...
- ...uvarené zemiaky som scedila a nechala dobre odkvapkať z vody.
- Na rozohriatom masle som orestovala pokrájanú novú cibuľu do sklovita,...
- ...pridala som posekanú petržlenovú vňať,...
- ...na ktorej som asi 10 minút poopekala nové zemiaky za opatrného miešania a obracania, aby sa pekne obalili maslom a petržlenovo-cibuľovou zmesou.
- Na tanier som položila horúce šťavnaté upečené kura s chrumkavou anglickou slaninkou a petržlenovo - cibuľkové nové zemiaky, výborný nedeľný obed bol na stole, na ktorom sme si dobre pochutnali :-)