Pečené kura so slaninou a Coffee Spice Rub (fotorecept)

Autor receptu: jo

Trochu som sa motala na internete a bola som prekvapená, koľko receptov s použitím kávy sa tam nachádza. Najviac ma oslovil tento.

60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Receptov na marinádu Coffee Spice Rub je veľa. Základné zložky, ktoré sa vždy opakujú sú mletá káva, soľ, čierne korenie, olej, prípadne maslo. Ostatné prísady sú väčšinou chilli, koriander, zázvor, oregano, škorica, klinčeky, paprika mletá, hnedý cukor, vínový ocot atď. Záleží na kuchárovi, ktoré si vyberie.
  2. Kávu, olej, soľ a všetky koreniny som zmiešala a nechala postáť, aby sa chute spojili.
  3. Zatiaľ som namočila hrozienka do vody, nakrájala zeler a jablká na kocočky, cibuľu na polkolieska a nachystala si všetko ostatné.
  4. Kuracie stehná som pokvapkala citrónovou šťavou a natrela marinádou zo všetkých strán, aj pod kožou.
  5. Na rozpálenom oleji som orestovala cibuľu a zeler, prikryla pokrievkou a za občasného miešania dusila približne 15 minút.
  6. Pridala som jablká, hrozienka, pretlačený cesnak, citrónovú kôru, tymián a soľ. Zmes treba dusiť ešte približne 5-7 minút. Na záver som primiešala nasekanú petržlenovú vňať.
  7. Zapekaciu misku som vymastila maslom, vysypala jemnou strúhankou a po celom dne uložila toastový chlieb.
  8. Na chlebíky som navrstvila jablkovo-cibuľovú zmes a na ňu uložila kuracie stehná.
  9. Pre úplnú dokonalosť - plátky oravskej slaniny.
  10. Celý tento zázrak treba vložiť do rúry vyhriatej na 200°C približne na 45 minút. Po uplynutí času som misku vybrala, slaninu som poukladala vedľa a vložila späť do rúry na cca 15 min., aby sa zapieklo aj mäso. Dobrú chuť!