Pečené koleno na pive

Autor receptu: janazjarku

Absolútna lahôdka pre gurmánov nebojacich sa zvýšeného cholesterolu :-D

20 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Veľké kolienko ideálne je údené /ale môže byť aj svieže/ najlepšie zvané "bavorské" , lebo tam je viac mäsa ako kosti dáme variť do veľkého hrnca spolu s korením, ak je svieže pridáme soľ ak údené tak bez soli, cibuľu očistíme a prekrojíme len na polovicu /bo ide len o chuť/ a nezabudneme na najdôležitejšiu pochutinu cesnak / ja vždy dávam radšej viac/. Koleno varíme až pokiaľ nie je celkom mäkké cca 1.5 hodiny samozrejme za pomoci kuchty oveľa rýchlejšie. Koleno vylovíme a necháme trošku vychladnúť, aby sme si prsty neopálili.
  2. Kolienko vykostíme no "neodkožkujeme"! Ideálne je piecť ho v remoske /lebo elektrika pri pečení robí zázraky/ ak nemáme tak mäsko kožkou navrch poukladáme na pekáč po prípade na obyčajný plech a dáme piecť na 180 stupňov /remoska sa rozhodne sama ako bude piecť :-D/ počas celého pečenia polievame a podlievame čiernym pivom, ktoré dodá neskutočnú chuť. Inak ak nezoženiete čierne tak môžete aj svetlým, ale síce bude tiež dobré no nie fantastické...Nič nepokazíte ak pred ukončením pečenia vhodíte cesnakové neošúpané strúčiky, ktoré vylepšia chuť a dajú sa potom konzumovať ako príloha .
  3. Aby si aj oko prišlo na svoje tak to naaranžujeme na šalátové listy a podávame s chrenom, horčicou, uhorkami, alebo niečím dobrým kyslým a zapíjame zase pivom. Jednoducho mňam :-D