Pečené kačacie stehná na pomarančoch, jablkách a zelenine s červenou kapustou na víne (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj priateľ miluje kačacie mäsko, včera som mu upiekla kačacie stehná, ktoré som pripravila pomalým pečením a červenú kapustu som pripravila na karameli s vínom a citrónovou šťavou, mali sme zase niečo nové a úžasne chutné na Štefana :-)

2
porcie
30 minút
príprava
4 hodiny minút
na 140 - 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som očistenú koreňovú zeleninu, ktorú som pokrájala na väčšie kusy, očistila som cibuľu, cesnak a červenú cibuľu.
  2. Kačacie stehná som večer predtým umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, ostrým nožom som narezala kožu po mäsko, aby sa dobre vypiekol tuk, ktorý neskôr použijem, stehná som poriadne nasolila a odložila na noc do chladničky. Vybrala som ich z chladničky hodinu pred prípravou, aby získali izbovú teplotu, potom som ich na rozpálenej suchej panvici prudko opiekla z jednej strany asi 2 minúty,...
  3. ...rovnako z 2. strany a odložila som ich na tanier odpočívať, kým som pripravila suroviny v pekáčiku.
  4. Na dno pekáčika som rozložila cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu,...
  5. ...jablká,...
  6. ...na ktoré som položila opečené kačacie stehná kožou nadol, pridala som vetvičku čerstvého rozmarínu,...
  7. ...podliala som vypečenou masťou z kačacích stehien, domácim vývarom z kačacích drobov, pomarančovou šťavou, na kačacie stehná som položila kolieska pomaranča, prikryla som alobalom,vložila som piecť do rúry vyhriatej na 140 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som celkom 4 hodiny a to tak, že po uplynutí každej hodiny som zvýšila teplotu o 10 stupňov C, takže poslednú hodinu bola teplota pečenia 170 stupňov C.
  8. Zatiaľ som pripravila žemľovú knedľu a uvarila, recept mám tu na vareche. Potom som pripravila červenú kapustu, pokrájala som červenú cibuľu na kocky, do vyššieho hrnca som dala kryštálový cukor a v rozpálenom suchom hrnci som pripravila svetlý karamel, priliala som rozpustenú kačaciu masť, pridala som cibuľu, restovala do sklovita, ...
  9. ...pridala som červenú kapustu pokrájanú na prúžky, dobre premiešala s karamelom, pridala som celú rascu, opražila som spolu asi 3 - 4 minúty,osolila, priliala som červené víno, premiešala spolu aj s citrónovou šťavou, uviedla do varu a varila na prudkom plameni, aby sa odparil alkohol.
  10. Po dvoch hodinách som stehná otočila kožou nahor, ...
  11. ...poliala som ich suchým červeným vínom Cabernet sauvignon, znovu prikryla alobalom a vložila som piecť znovu do rúry.
  12. Poslednú hodinu som odstránila alobal, dopiekla som kačacie stehná do hneda a kožičku do chrumkava, pomaranč krásne skaramelizoval, počas celého pečenia som hojne prelievala šťavou z výpeku, ktorú som po upečení precedila cez sitko a podávala zvlášť v omáčniku.
  13. Červená kapusta bola po 20 -tich minútach hotová, prebytočná tekutina odparená, kapusta bola príjemne chrumkavá - al -dente, všetko hotové a mohlo sa servírovať.
  14. Na tanier som nabrala červenú kapustu, položila som upečené stehno, pridala som z každej zeleniny, upečeného jablka, skaramelizovaného pomaranča, úžasnú šťavičku som podávala zvlášť v omáčniku a poliali sme si touto šťavičkou nadýchané žemľové knedle, ktoré som podávala tiež zvlášť na predhriatej mise a pochutnávali sme si na tejto úžasnej dobrote :-)
  15. Záber zblízka, je krásne vidno do hneda a do chrumkava vypečenú kožičku, pod ňou je mäsíčko mäkkučké ako masielko, ktoré sa priam rozplývalo sa v puse, čo je výsledkom pomalého a stupňovaného pečenia, mäsko malo úžasnú chuť pomarančov, jabĺk, Cabernet Sauvignon a použitých surovín, zelenina sa krásne upiekla, bola voňavá a mala úžasnú chuť použitých ingrediencií, ktoré prešli do šťavičky z výpeku, skúste svoju slávnostnú kačku upiecť týmto spôsobom. Dobrú chuť prajem :-)