Pečené kačacie stehná na pomarančoch, jablkách a zelenine s červenou kapustou na víne (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Môj priateľ miluje kačacie mäsko, včera som mu upiekla kačacie stehná, ktoré som
pripravila pomalým pečením a červenú kapustu som pripravila na karameli s vínom a
citrónovou šťavou, mali sme zase niečo nové a úžasne chutné na Štefana :-)
2 porcie |
30 minút príprava |
4 hodiny minút na 140 - 170 °C |
Postup- Pripravila som očistenú koreňovú zeleninu, ktorú som pokrájala na väčšie kusy, očistila som cibuľu, cesnak a červenú cibuľu.
- Kačacie stehná som večer predtým umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, ostrým nožom som narezala kožu po mäsko, aby sa dobre vypiekol tuk, ktorý neskôr použijem, stehná som poriadne nasolila a odložila na noc do chladničky. Vybrala som ich z chladničky hodinu pred prípravou, aby získali izbovú teplotu, potom som ich na rozpálenej suchej panvici prudko opiekla z jednej strany asi 2 minúty,...
- ...rovnako z 2. strany a odložila som ich na tanier odpočívať, kým som pripravila suroviny v pekáčiku.
- Na dno pekáčika som rozložila cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu,...
- ...jablká,...
- ...na ktoré som položila opečené kačacie stehná kožou nadol, pridala som vetvičku čerstvého rozmarínu,...
- ...podliala som vypečenou masťou z kačacích stehien, domácim vývarom z kačacích drobov, pomarančovou šťavou, na kačacie stehná som položila kolieska pomaranča, prikryla som alobalom,vložila som piecť do rúry vyhriatej na 140 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som celkom 4 hodiny a to tak, že po uplynutí každej hodiny som zvýšila teplotu o 10 stupňov C, takže poslednú hodinu bola teplota pečenia 170 stupňov C.
- Zatiaľ som pripravila žemľovú knedľu a uvarila, recept mám tu na vareche. Potom som pripravila červenú kapustu, pokrájala som červenú cibuľu na kocky, do vyššieho hrnca som dala kryštálový cukor a v rozpálenom suchom hrnci som pripravila svetlý karamel, priliala som rozpustenú kačaciu masť, pridala som cibuľu, restovala do sklovita, ...
- ...pridala som červenú kapustu pokrájanú na prúžky, dobre premiešala s karamelom, pridala som celú rascu, opražila som spolu asi 3 - 4 minúty,osolila, priliala som červené víno, premiešala spolu aj s citrónovou šťavou, uviedla do varu a varila na prudkom plameni, aby sa odparil alkohol.
- Po dvoch hodinách som stehná otočila kožou nahor, ...
- ...poliala som ich suchým červeným vínom Cabernet sauvignon, znovu prikryla alobalom a vložila som piecť znovu do rúry.
- Poslednú hodinu som odstránila alobal, dopiekla som kačacie stehná do hneda a kožičku do chrumkava, pomaranč krásne skaramelizoval, počas celého pečenia som hojne prelievala šťavou z výpeku, ktorú som po upečení precedila cez sitko a podávala zvlášť v omáčniku.
- Červená kapusta bola po 20 -tich minútach hotová, prebytočná tekutina odparená, kapusta bola príjemne chrumkavá - al -dente, všetko hotové a mohlo sa servírovať.
- Na tanier som nabrala červenú kapustu, položila som upečené stehno, pridala som z každej zeleniny, upečeného jablka, skaramelizovaného pomaranča, úžasnú šťavičku som podávala zvlášť v omáčniku a poliali sme si touto šťavičkou nadýchané žemľové knedle, ktoré som podávala tiež zvlášť na predhriatej mise a pochutnávali sme si na tejto úžasnej dobrote :-)
- Záber zblízka, je krásne vidno do hneda a do chrumkava vypečenú kožičku, pod ňou je mäsíčko mäkkučké ako masielko, ktoré sa priam rozplývalo sa v puse, čo je výsledkom pomalého a stupňovaného pečenia, mäsko malo úžasnú chuť pomarančov, jabĺk, Cabernet Sauvignon a použitých surovín, zelenina sa krásne upiekla, bola voňavá a mala úžasnú chuť použitých ingrediencií, ktoré prešli do šťavičky z výpeku, skúste svoju slávnostnú kačku upiecť týmto spôsobom. Dobrú chuť prajem :-)
|