Pečené jahňacie stehno

Pečené jahňacie stehno s feniklom a orechmi

Autor receptu: redakcia

4
porcie
70 minút
príprava
30 minút
na 220/160 °C

Postup

  1. Mäso poriadne nasolíme a okoreníme, dochutíme drvenými feniklovými semienkami a drvenými orechmi. Aby mäso počas pečenia držalo vcelku, previažeme ho povrázkom do kríža. Špicatým nožom urobíme do bokov dierky, do ktorých vložíme strúčiky cesnaku. Do dierok vedľa cesnaku vložíme aj vetvičky rozmarínu.
  2. Takto pripravené mäso položíme do pekáča, posolíme, posypeme orechmi a obložíme cesnakom, pridáme aj celú neočistenú hlavičku cesnaku. Pokvapkáme balzamikovým octom a olivovým olejom a pridáme cukor a tymian. Mäso zľahka podlejeme vodou a vložíme do rúry predhriatej na 220 °C na 10 minút. Potom dopekáme pri 160 °C ďalších 20 minút. Upečené mäso zalejeme šťavou, ktorú pustí. Potom ho zakryjeme pokrievkou a necháme ešte aspoň 15 minút odpočinúť.
  3. Ratatouille: Cuketu a papriku nakrájame na kocky (cuketu nelúpeme). Baklažán nakrájame na kolieska, posolíme a necháme „vypotiť“. Potom každú zeleninu každú zvlášť opečieme. Zľahka osolíme a okoreníme. Nakrájanú cibuľu opečieme spolu s paradajkami a cesnakom, orestované polejeme bielym vínom. Keď sa víno vyvarí, pridáme všetku opečenú zeleninu a necháme chvíľku podusiť spolu s čerstvými bylinkami.
  4. Pečené halušky: Na panvici orestujeme hrubo nastrúhané surové zemiaky s predvarenou pohánkou. Zvlášť nastrúhame na hrubom strúhadle uvarené zemiaky a ovčí syr. Všetko zmiešame a pridáme vajce, soľ, korenie a smotanu. Môžeme zahustiť jemnou strúhankou. Lyžičkou potom tvarujeme halušky, ktoré kladieme na vymastený plech a upečieme v rúre.
  5. Nakrájané mäso podávame na zeleninovej prílohe, poliate výpekom. Celý cesnak v šupke, ktorý sme piekli s mäsom, rozkrojíme (pečený chutí sladkasto) a podávame s pečenými haluškami.