Pečené jahňacie stehno po židovský (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept mi dal môj priateľ, židovský šéfkuchár. Patrí do klasiky židovskej kuchyne. Jahňacie stehno som osolila, potrela olejom, dijonskou horčicou, obalila v na hrubo drvených borievkach, čiernom korení, týždeň som ho marinovala spolu s bobkovým listom, cibuľou a cesnakom. Sprudka som ho opiekla na oleji, podliala vínom, trochou vody a piekla som ho 4 hodiny na 90 stupňoch. Vo výpeku z mäsa som orestovala dubáky a hrášok, na tejto zmesi som podávala mäsko so zemiakmi na údenej paprike.

8-10
porcií
7 dní minút
príprava
4h/15 minút minút
na 90/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si koreniny na jahňacie stehno a...
  2. ...víno a olej. V pôvodnom recepte sa používa olivový olej. V mažiari som na hrubo nadrvila borievky a celé čierne korenie. Očistila som cesnak a cibuľu, ktorú som pokrájala na hrubé klíny.
  3. Povrchové blany a šľachy na jahňacom stehne som narezala, potrela som ho olejom a dijonskou horčicou.
  4. Obalila som ho v na hrubo nadrvených borievkach a čiernom korení, pridala som bobkové listy, cesnak a klinky cibule. /cibuľu som na fotke nezachytila/
  5. Takto pripravené stehno som prikryla alobalom a odložila som ho v tejto marináde na týždeň do chladničky.
  6. Jahňacie stehno som po týždni vybrala z chladničky a sprudka som ho opiekla na rozpálenom oleji z každej strany.
  7. Opečené jahňacie stehno som vrátila do pekáča, podliala som ho vínom a vodou, prikryla som ho alobalom a vložila som ho piecť do trúby na 4 hodiny pri 90-tich stupňoch. V priebehu pečenia som ho prelievala vypečenou šťavou a podľa potreby podlievala trochou horúcej vody.
  8. Namočila som sušené dubáky do teplej vody. Použila som sušené, lebo som nemala čerstvé.
  9. Pripravila som si rozmarín a obrala som lístky tymiánu.
  10. Po uplynutí doby pečenia som odstránila z pekáča alobal, teplotu som zvýšila na 220 stupňov a piekla ešte 15 minút, aby sa utvorila chrumkavá kôrčička. Stehno som vybrala na dosku, aby si odpočinulo, až potom som ho krájala na pláty hrubé cca 1 cm. Výpek z pekáča som naliala do panvice, orestovala som na ňom dubáky a hrášok a pridala som lístky tymiánu.
  11. Do iného pekáča som dala rozmarín, soľ, granulovaný cesnak a časť výpeku z mäsa...
  12. ... pridala som zemiaky pokrájané na kolieska hrubé asi 3 - 5 mm, premiešala som ich, aby sa dobre obalili koreninami a výpekom. Piekla som ich v trúbe na 220-tich stupňoch 20 minút.
  13. Na tanier som dala dubákovo-hráškovú zmes, na ňu som položila 2 plátky upečeného jahňacieho stehna, obložila som zemiakmi, pečenými na údenej paprike s rozmarínom a granulovaným cesnakom. Podávala som horúce.