Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Chcela som pripraviť horné kuracie stehná jednoducho, chutne a predsa ich upiecť trošku inak. Špikovala som ich cesnakom, osolila, poliala olivovým olejom a asi 20 minút pred koncom pečenia som ich posypala rascou a pridala som aj zemiaky, dopiekla som ich spolu a vznikol výborný "eintopf" takmer bez námahy.

60 minút
príprava
60+20 minút
na 160/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuracie horné stehná som dobre umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, osolila z každej strany, vložila do pekáča a nechala som ich 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
  2. Očistila som 2 strúčiky cesnaku a ...
  3. ...pokrájala som ich na klínky.
  4. Husto som ich našpikovala cesnakom,nechala som ich položené kožou dole, preliala olivovým olejom a vložila som ich piecť do trúby asi 1 hodinu neprikryté na funkcii horný a dolný ohrev na teplotu 160 stupňov C, aby sa piekli pomaly a postupne sa vypiekol z nich tuk, lebo boli pomerne tučné.
  5. Po tejto dobe som pridala pokrájané zemiaky, umyté, scedené a vyutierané v čistej kuchynskej utierke do sucha, predtým boli 1 hodinu namočené vo studenej vode, aby sa vyplavil nadbytočný škrob, potom sa nepripečú k pekáču a pekne sa upečú. Zemiaky som osolila, jemne som ich posypala celou rascou, ako aj kuracie stehná, ktoré som teraz otočila kožou nahor.
  6. Teplotu trúby som zvýšila na 220 stupňov a piekla som asi 20 minút, kým koža nebola vypečená pekne do červena a do chrumkava, zemiaky do zlatavo-červenej farby. Pri tomto spôsobe pečenia kuracie stehná značne zmenšia svoj objem, vypečie sa dosť tuku, čo dobre vidno na obrázku i v pekáči, teda pečú sa aj na vlastnom tuku a mäsíčko zostane vo vnútri primerane premastené a šťavnaté.
  7. Mala som všetko naraz hotové a hned som mohla horúce podávať,okrem iného som ušetrila umývanie kopy riadov, je to akýsi veľmi chutný kurací "eintopf" :-) Prajem dobrú chuť!
  8. Olivový olej zľahka doplní jemnú chuť kuraciny, nechá vyniknúť samotnej kuracinke, mäsíčko je mäkkučké ako masielko, šťavnaté, nevysušené,na povrchu s úžasne vypečenou chrumkavou kožičkou, chuť je zdôraznená cesnakom a celou rascou, celé jedlo dopĺňajú zemiaky, ktoré majú na povrchu chrumkavú kôrčičku a zvnútra zostávajú pekne šťavnaté. Je to spôsob, ako upiecť z mála surovín jednoduché, ale vynikajúce úžasne chutné, pritom jemné lahodné jedlo.