Pečené buchty

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme podkysnúť.
  2. Múku preosejeme, rozmiešame v nej štipku soli, prilejeme kvások, pridáme vajíčka, trochu cukru a masť a vypracujeme vláčne cesto. Dobré je vtedy, keď sa odliepa od misy a robia sa na ňom bubliny.
  3. Hotové ho posypeme múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Asi po 45 minútach cesto vyklopíme na dosku, rozvaľkáme ho na 1,5 cm hrubý plát, ktorý rozrežeme na štvorce.
  4. Jednotlivé štvorce plníme slivkovým lekvárom, formujeme buchtičky, ktoré uložíme na vymastený plech – každú osobitne.
  5. Necháme podkysnúť asi 10 minút, potrieme masťou a pečieme dozlatista. Upečené buchty pred podávaním obaríme vo vriacej vode, vyberieme, polejeme rozpusteným maslom, medom, posypeme orechmi alebo makom s cukrom.