Pečené bravčové pliecko s voňavou krustou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme radi klasicky pečné bravčové pliecko, ale v nedeľu sa žiadalo inak, ako ho robím. Porozmýšľala som a vznikol tento pokrm. Bolo to niečo nové a veľmi chutné, podarilo sa.

4
porcie
45 minút
príprava
45 minút
na 180/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčové pliecko som pokrájala na štyri asi 1 cm hrubé rezy, ktoré som osolila a okorenila mletým čiernym korením.
  2. Pokrájala som očistenú cibuľu na kocky a ošúpala som strúčiky cesnaku.
  3. Do pekáčika som dala rozpustiť bravčovú masť.
  4. Na rozpálenej masti som prudko opiekla bravčové rezy z pliecka z oboch strán, pri ich obracaní som do nich nepichala vidličkou, aby z nich nevytiekla šťava, ale som použila obracačku s drevenou špachtľou.
  5. Kým sa rezy opekali, do misky som nasypala strúhanku a vytlačila som šťavu z citrona.
  6. Do strúhanky som pridala citronovú šťavu, prelisovaný cesnak, olej, posekanú petržlenovú vňať, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a spracovala som aj s vodou do takej konzistencie, aby sa dala natrieť na opečené rezy z pliecka. Použila som sušenú petržlenovú vňať, lebo som práve nemala čerstvú.
  7. Na spodok pekáča som dala posekanú cibuľu, na ktorú som rozložila opečené rezy, ktoré som potrela pripravenou masou zo strúhanky, máličko som celé podliala vodou a prikryté som vložila piecť na 30 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov. Potom som zvýšila som teplotu na 220 stupňov a odkryté som piekla, kým krusta na povrchu nebola pekne chrumkavá a nedostala peknú hnedo-červenú farbu asi 15 minút.
  8. Cibuľku z pekáča aj s výpekom som primiešala k pretláčaným zemiakom, ktoré som natlačila do formičiek, vyklopila som ich na tanier k pečenému bravčovému pliecku s voňavou krustou, dekorovala som trochou kapustového šalátu s červenou cibuľou, kapiou a balsamikovým octom a ihned som podávala.