Pečená tekvica so zázvorom a s vínom (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Vareškov tip:
Keď tekvicu upečieme pred tepelnou úpravou získame intenzívnejšiu chuť, farbu a dosiahneme hladšiu konzistenciu pri pasírovaní.

50 minút
príprava
10 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup


  1. Tekvicu očistíme, opláchneme pod tečúcou vodou a nakrájame na rovnaké kocky. Dáme na pekáč, pridáme maslo a vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C na 15 minút. Keď je tekvica upečená, prebytočné maslo scedíme do hrnca, do ktorého pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, ktorú speníme na miernom ohni.

  2. Keď je cibuľa pripravená, pridáme do nej opečenú tekvicu a očistený a na kocky pokrájaný zázvor. Zalejeme to vínom, ochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Dusíme pod pokrievkou asi 20 minút na miernom ohni za občasného miešania.

  3. Keď sa už tekvica rozpadáva, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Podľa konzistencie necháme tekvicové pyré odpariť na miernom ohni za stáleho miešania na stredne hustú kašu. Takto pripravenú kašu z tekvice naložíme do pohárov a sterilizujeme 10 minút pri teplote 90 °C.