Pečená šunka so špenátovým rizotom

Autor receptu: mecom

Komerčný recept od Lucie Hausknechtovej

35 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr pripravíme špenátové rizoto. Na 50 g masla opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme ryžu (ideálne arborio, ale môžete použiť aj obyčajnú), ktorú pár minút pražíme spoločne s cibuľou. Dávame však pozor na to, aby ryža nezhnedla alebo sa nepripálila na dno hrnca. Horúci slepačí vývar prilievame po menších množstvách do ryže a pravidelne na slabom ohni miešame. Ak bude mať ryža ideálnu krémovitú konzistenciu prestaneme prilievať vývar a odstavíme z ohňa. Tento proces trvá približne 20 – 25 minút.
  2. Medzitým umyjeme čerstvý špenát a dáme ho na 2 minúty do vriacej vody. Potom ho precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili nadbytočnej vody. Uvarený špenát pokrájame na menšie kúsky a primiešame ho do uvarenej ryže. Pre jemnejšiu chuť primiešame zvyšných 20 g masla.
  3. Špenátové rizoto podávame s pečenou šunkou, ktorú pokrájame na 1 cm hrubé plátky a opekáme 3 minúty z každej strany. Na záver môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.