Pečená plnená tekvica hokaido (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

6-8
porcií
30-45 minút
príprava
90-120 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. K surovinám: tri tekvice boli celkom malé, asi ako menší pomaranč, štvrtá bola veľká, asi ako žltý melón, cibuľa bola malá, rascu som podrvila.
  2. Tekvice umyjeme. Tri malé pripravíme na plnenie: odrežeme kúsok spodku, aby tekvica rovno stála, odrežeme aj hornú stonku a nakoniec zhora zrežeme asi 1 cm hrubé koliesko, ktoré použijeme ako vrchnák. Vnútro vydlabeme. Veľkú tekvicu rozrežeme na štvrtiny a tiež zbavíme semiačok. Jednu štvrtinu nastrúhame na jemno. Ostatné tri štvrtiny nakrájame na 1 cm široké pásiky.
  3. Zomelieme pliecko, cesnak, cibuľu a čili papričku. Pridáme jemne nastrúhanú časť štvrtej tekvice, vajce, soľ, rascu a kurkumu. Všetko dôkladne premiešame. Rúru dáme vyhrievať na 200°C.
  4. Vydlabané tekvice naplníme mäsovou zmesou a priklopíme odrezaným tekvicovým kolieskom. Plnku, ktorá zostala uložíme na hrubý alobal potretý masťou a zabalíme ako salónku. Pod každú tekvicu dáme kúsok masti a uložíme ich ďalej od seba do hlbokého pekáča. Priložíme aj plnku v alobale a podlejeme asi 1 dl vody.
  5. Pečieme zakryté asi 45 minút. Potom odokryjeme, pridáme pásiky poslednej tekvice, posolíme a okoreníme. Pečieme spolu odokryté ďalších 45 minút. Podávame s hustým jogurtom horúce alebo aj studené.
  6. Časy sú iba orientačné, všetko závisí od veľkosti a množstva tekvíc.