Pečená plnená paprika

Pečená paprika plnená modrým syrom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Od 50. rokov u nás, vďaka gurmánskemu pôžitkárstvu našej Mamky presladkej, v kuchyni vládla svetlá zelenožltá pikantná „PCR-ka“.* Zvyk sa s nami presťahoval aj do „VSS bloku“ na Komenského, ale pečené papriky sa pripravovali za starostlivo uzamknutým bytom. Pred návštevou sa po zazvonení presunuli do rúry a nikto nedostal ani „fň“, aj keď inak naši boli naozaj pohostinní. Tento variant pečiem z hrubostennej veľkej papriky a dnes som ich obohatil Nivou, syrom s kultúrnou plesňou (blue cheese).

Suroviny

Postup

  1. Papriku (množstvo si, prosím, zvoľte podľa počtu stravníkov, alebo podľa Vašich možností) som umyl a 30 minút piekol na mriežke na pekáči, vo vopred vyhriatej rúre na 200 ⁰C.
  2. Potom som ju vložil do „dupľom“ plastového vrecúška a na 15-20 minút dôkladne uzatvoril, aby sa dobre zaparila. V tanieri som si pripravil „nivový“ obal s vajíčkom: do rozšľahaného vajíčka som postrúhal polovičku syra (druhú použijem ako plnku do upečenej papriky).
  3. Upečená paprika, odstáta v „parnom zábale“, sa dala veľmi ľahko a rýchlo zbaviť kože.
  4. „Nahú“ som ju rozrezal, do otvoru vložil asi PL postrúhaného „modrého syra“ (niva), prstami osolil, následne posypal mandľovou múkou a potom
  5. poobracal vo vajíčku zmiešanom so syrom.
  6. Papriku som po 2-3 minúty obojstranne opiekol na olejovo-maslovej emulzii.
  7. Zvyšky vajíčka, mandľovej múky a syra som zmiešal s pokrájanými lístočkami petržlenovej vňate a štipkou (asi na špičku noža) „sódybiky“.
  8. Z tejto riedkej zmesi som upiekol chutné pampúšiky, ktoré sme
  9. zajedali ku upečenej paprika! P. S.: Prudko jedlé, vysoko návykové a „bars fajne“!