Pečená plnená tekvica
Pečená maslová tekvica s plnkou (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Vôbec som netušil, že to môže byť také dobré. Mal som kúsok morčacieho mäsa, tak som
ho zomlel a naplnil tekvicu. Upiekol a veľmi nám
to chutilo. Ešte že to manželka fotila, lebo som nemal v pláne to sem dávať.
7 porcií |
20 minút príprava |
90 minút na 170 °C |
Postup
- Uvaríme ryžu a necháme trochu vychladnúť. Mäso zomelieme.
- Tekvicu necháme aj so šupkou. Na jednej strane na šuoke trochu orežeme, aby sa vytvorila plošina, na ktorej bude stáť tekvica.
- Postavíme tekvicu na ten orez. Z vrchnej strany vyrežeme trojuholník, aby sme tekvicu otvorili. Potom vnútri tekvice narežeme strany a vyškrabeme vnútro. Pozor, konce a spodok necháme neporušené. Vnútro odložíme aj s jadrami. Na dno tekvice dáme strúhaný sýr.
- Mäso zmiešame z vychladnutou ryžou, vajcom, korením, oreganom a soľou zmiešanou so sušeným cesnakom. Plnka je pripravená.
- Naplníme tekvicu pripravenou plnkou. Výrez z tekvice dáme okolo nej na pekáči.
- Všetky suroviny na zálievku zmiešame a oblejeme tekvicu. Vodu z olejom zmiešame a nalejeme na dno pekáča. Dáme do rúry a rúru zapneme na 170 °C a pečieme 90 minút. To si už odsledujte podľa vlastnej rúry.
- Tak desať minút pre koncom pečenia uložíme na vrch plátky masla na zjemnenie. Po celej tejto dobe máme tekvicu pekné upečenú, až sa tak srdce raduje a žalúdok mľaská.
- Trochu necháme vychladnúť a ostrým nožom krájame kolieska. Dáme na tanier, polejeme výpekom a prílohu si zvoľte podľa seba. U nás bol chlieb. Nejaké ľahké vínko k tomu a život je hneď gombička.
- A tu je ešte záber z krájania.