Pečená krkovička na jablkách s cibuľou /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Aj v nedeľu sa môže navariť chutné jedlo bez toho, aby sa gazdinka upracovala a padala od únavy. Veď nedeľa je predsa sviatok, ktorý sa má svätiť a preto ponúkam tento recept na vyskúšanie.

2
porcie
20 minút
príprava
45 + 15 minút
na 180/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Krkovičku som pokrájala na rezne o váhe cca 150 g, po obvode som ju narezala, aby sa pri pečení nekrútila, naklepala, osolila som ju z oboch strán a nechala som ju 2 hodiny odpočívať.
  2. Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením z oboch strán.
  3. Očistenú cibuľu som pokrájala na mesiačiky.
  4. Očistené jablká som pokrájala na 1/4-tiny, vykrojila som jadrovník a odstránila stopku.
  5. Každú štvrťku som pokrájala na plátky o hrúbke 2 - 3 mm.
  6. Plátky jablk som dala na tanier a...
  7. okorenila som ich štipkou škorice, ak sú jablká veľmi sladké, možno ich pokvapkať citronovou šťavou, ja som to nerobila.
  8. Na dno pekáča na spodok som rozložila vrstvu cibule.
  9. Na cibuľu som rozložila vrstvu jabĺk.
  10. Na jablká som položila pripravenú krkovičku.
  11. Teraz je poradie iné, na mäsko som najprv dala jablká.
  12. Na jablká som rozložila II. vrstvu cibule, ktorá tvorila vrch. Teda vrstvy idú nasledovne: cibuľa - jablká - mäsko - jablká - cibuľa.
  13. Podliala som trochou vody a pokvapkala olejom, viac oleja netreba, mäsko pustí dosť tuku. Pekáč som prikryla alobalom, vložila na 45 minút piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C. Potom som odstránila allobal, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 15 minút, kým mäsko nezískalo peknú zlato-hnedú farbu.
  14. Podávala som s dusenou ryžou a pod mäsko som dala upečené jablká s upečenou cibuľou a vypečenou šťavičkou jemne slladko-kyslej chuti, čo výborne harmonizuje s mäsom, ktoré tiež prevzalo túto jedinečnú chuť.