Pečená hus

Autor receptu: radox1

Hus som nejedol ani nepamätám,vždy len kačice.V Tescu mali akciu za 2,60€,za za celu hus som dal 11€,čo bola super cena.Samozrejeme domáca je iná liga,ale výsledok bol viac než uspokojivý.Hus bola mäsitá,takže sa velmi nespiekla,a ešte mi ostalo asi 3dl masti.

4-5
porcie
20 minút
príprava
255 minút
na 130 °C

Postup

  1. Do očistenej husi dobre vmasírujeme soľ spolu s rascou,a necháme ju odstáť do druhého dna.Hus dobre ponatierame mliekom, do brušnej dutiny vložíme 2 jablká a mierne podlejeme vodou-asi 1cm od dna.Do rúry na spodok vložíme široký pekáč s vodou,rozhorúčime ju na 230° a vložíme odokrytú hus.Po 15 minútach stiahneme teplotu na 130° a pečieme 4 hodiny.Pekáč s vodou nám v rúre vytvára vlhko a zabranuje vysušovaniu,hus sa bude pomaly piect, prirodzene postupne hnednúť a nie pod pokrievkou dusiť.Rúru počas pečenia neotvárame aby sme neprerušovali bod tepla a vlhka,len po 2 hodinách ju otočime a popolievame výpekom.Po 4 hodinách ak nie je kôrka dostatočne chrumkavá ju docielime rýchlym dopečením na 230°. Ako prílohu si každý volí sám,receptov na knedlu a kapustu je tu akurát tak dosť. Rada:Odporúčam si rúru skontrolovat teplomerom,či skutočne zvolená teplota je reálna,lebo je bežné že rúry hrejú o 10-15° menej.