Pečená diviačia krkovička so zemiakmi a medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: annieway

Dnes som v chladničke objavila asi 0.5kg diviačiu krkovičku a nebyť mojej duchaprítomnosti, tak by skončila na panvici ako rezne okorenené peprom a soľou. Divinu (a v podstate akékoľvek mäso s výnimkou kuraciny) som piekla v rúre prvý krát a priznám sa, že nebyť tej časovej náročnosti, tak by som takto piekla mäsko aj každý deň. Dúfam, že recept sa bude páčiť a hlavne, že bude chutiť.

5
porcií
15 minút
príprava
100 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Na toto jedlo zvolíme väčšiu panvicu, ktorú potom budeme môcť dať do rúry. Na olivovom oleji si osmažíme cibuľu a cesnak dozlatista, potom pridáme schwarzwaldskú šunku a rozmarín (dosť veľa, aby omáčka dostala tú správnu arómu) a na miernom ohni smažíme ešte asi 3min. Celú túto zmes z panvice vyberieme a dáme si ju do misky bokom.
  2. Do výpeku z cibule, cesnaku a šunky pridáme ešte trochu oleja a na prudkom ohni opečieme kuchynskou utierkou vysušenú divinu. Treba dbať na to, aby bola opečená zo všetkých strán a dáme ju bokom k cibuli, cesnaku a šunke.
  3. Do panvice, v ktorej sme si opiekli mäso nalejeme červené víno, zredukujeme.
  4. Do vína pridáme paradajky, vývar, mrkvu, stopkový zeler, cibuľovo-cesnakovo-šunkovú zmes, bobkový list a privedieme k varu. Keď nám zmes vrie pridáme mäsko a šupneme do rúry.
  5. Mäsko som piekla na 220°C 40 minút (prikryté). Potom som znížila teplotu na 160°C, mäsko som odkryla, otočila a do rúry som dala piecť zemiaky a piekla som ešte hodinu. Čiže pečenie mäska trvalo dokopy 1 hodinu a 40 minút.
  6. Príprava zemiakov s medvedím cesnakom: Včera pri upratovaní mrazničky som natrafila na medvedí cesnak. Tak ma dnes napadlo, že by sa skvele hodil k mojej divine, pomohla trošku aj kreativita a neskutočne lahodné pečené zemiačiky boli na svete. Rozmixovaný medvedí cesnak som zmiešala s olivovým olejom a roztlačila som do zmesi celý citrón. Dôkladne som celú zmes rozmiešala a nechala som to stáť asi hodinu.
  7. Umyla som zemiaky a v šupke som ich nakrájala na štvrtiny. Na vymastený plech som ich naukladala, poriadne som ich potrela zmesou s medvedím cesnakom a výdatne som ich osolila. Dosť som sa obávala, že keď ich budem piecť v rúre, či mi medvedí cesnak na zemiakoch neprihorí ale nestalo sa tak, a zemiaky boli vynikajúce. Pokojne by sa dali jesť aj bez mäsa, len tak s kyslou smotanou alebo ľahučkou omáčkou.
  8. Avšak dnes sme k nim mali túto pochúťku, moji chlapci si pochvaľovali, mäsko bolo neskutočne mäkkučké, omáčku som nesolila a napriek tomu bola neskutočne chutná a zemiačiky s medvedím cesnakom sa k tomuto jedlu výborne hodili. Odporúčam ;)