Snehová torta

Pavlova so šľahačkou a s jahodami

Autor receptu: dorenika

Austrálčania a Novozélandčania sa hádaju o tom, kto túto tortu vymyslel. Meno má podla (ruskej) baletky, na ktorej počesť bola vytvorená. Ja ju robím vždy, keď vyrábam zmrzlinu, pretože mi vždy zvýšia vaječné bielky.

6-8
porcií
10 minút
príprava
90 minút
na 120 °C

Suroviny

Postup

  1. Predhrej rúru na 120 °C. Na plytký plech polož alobal, nelesklou stranu hore. Potri tenkou vrstvou masla a popráš kukuričným škrobom. Prebytok škrobu oklep.
  2. V čistej a suchej mise vyšľahaj vaječné bielky do snehu, po lyžiciach pridávaj cukor za stáleho šľahania, až kým celý cukor nie je vpracovaný. Zober trochu medzi prsty a "pomädli", ak je zrnitý, tak ešte šľahaj. Keď už je meringue hotový, tak pridaj citrónovú šťavu (alebo rovnaké množstvo octu) a kukuričný škrob. Len zľahka vmiešaj.
  3. Špachtľou nahrň meringue na stred plechu a vytvaruj do kruhu s trochu vyvýšenými krajmi. Ak chceš chrumkavejší kurpus, tak urob trochu väčší kruh a ak máš radsej marshmellows, tak vrstvu urob vyššiu. Daj piecť na 1,5 hodiny. Vypni rúru, trošku pootvor dvierka a nechaj vychladnúť vnútri rúry.
  4. Vyšľahaj šľahačku a nakrájaj jahody. Aj budeš podávať celú Pavlovu naraz, tak ju celú ozdob, ale ak nie, tak len kúsok po kúsku, nakoľko aa meringue rozmočí. (Neukameňujte ma - keď som dokončila túto Pavlovu, tak som si všimla, že smotana na šľahanie je po záruke, tak som použila šľahačku zo spreja) :)