Zapekaný baklažán

Parmigiana di melanzane (fotorecept)

Autor receptu: sisinkacik

Tento recept mám od mojej talianskej kamarátky, ktorej ho dala jej babička. V pôvodnom znení sa začína: "Parmigiana je láska, nie recept" , a mne neostáva nič iné, ako len súhlasiť. Veď vyskúšajte, určite neobanujete.

6
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Postup

  1. Nakrájame si baklažán na plátky a trochu posolíme a necháme na obrúsku, aby sme z nich dostali preč vodu. Potom ich buď opečieme na panvici s trochou olivového oleja alebo dáme do rúry, nech chytí farbu.
  2. Medzitým si v hrnci na olivový olej dáme na plátky nakrájaný cesnak a opečieme do zlatista. Potom pridáme paradajky z konzervy a trochu vody (konzervy môžeme vypláchnuť vodou, nech nevyjde ani kúsok paradajok na zmar). Osolíme a pridáme bazalku. Ideálne čerstvú, ale ak nemáme, stačí sušená.
  3. Vajíčka rozbijeme do jednej nádoby a do druhej si dáme múku. Baklažán najprv obalíme v múke a potom v rozšľahaných vajíčkach. Takto obalené baklažány kladieme do rozpáleného slnečnicového oleja a vyprážame.
  4. Nakrájame mozzarellu a nastrúhame parmezán.
  5. Pripravíme si zapekaciu misu, kde vrstvíme: baklažán, omáčka, mozzarella, parmezán, baklažán, omáčka,... až kým neminieme všetky suroviny. Končíme omáčkou, na ktorú natrháme mozzarellu na menšie kúsky. Ak používame čerstvú bazalku, tak ju môžeme ešte pridať medzi jednotlivé vrstvy.
  6. Pečieme v rúre rozohriatej na navyššiu teplotu (u mňa 250 stupňov) do požadovanej farby, ja som to nechala asi 15 minút. Želám Vám dobrú chuť.