Parené buchty so slivkami

Autor receptu: slavkabis

Priznám sa, že neviem odkiaľ recept mám, lebo je napísaný v mojom zošite s receptami. Ale vždy keď ich urobím, prenesiem sa do detstva, keď ich robievala moja babka.

10
porcií
90 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dáme si ohriať mlieko, do ktorého vsypeme cukor a namrvíme droždie. Poprášime trochou múky, aby nám vykvasilo.
  2. Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajce a prilejeme kvások. Ja kysnuté cesto najprv premiešam varechou nech sa spoja suché a mokré časti cesta, nechám cca 10 minút podkysnúť a až potom miesim cesto rukou. Mám to odskúšané, cesto sa tak nelepí. Necháme hodinku zakryté kysnúť. Ja dávam misu do rúry.
  3. Po vykysnutí si pomúčime dosku a trochu rozvaľkáme cesto na cca 1 cm hrúbku. Narežeme si nožom štvorce (alebo čo sa dá narezať po okrajoch ☺), alebo komu je lepšie s pohárom vykrajuje kolieska. Náplň dávame podľa chuti, ale ja vždy dávam zavárané slivky, tak ako dávala moja babka. Vytvarujeme buchty. ako vidíte nemusia byť dokonalé. Počet ťažko odhadnúť, nakoľko to záleží od veľkosti
  4. Do väčšieho hrnca si dáme parák, ja na neho položím papier na pečenie (buchty, alebo aj parená knedľa sa nelepia o parák) a pod zakrytou pokrievkou paríme 8-10 minút. Podľa veľkosti buchty. Hotové posypeme grankom, alebo makom, ev. kakaom, ....cukrom a polejeme roztopeným maslom. Babka nám dávala kakao, cukor a poliala roztopenou bielou domácou masťou ☺ Možno zvláštna kombinácia, ale my sme to tak mali radi.