Parené buchty - osvedčené

Autor receptu: terreza

Viem, že dobré gazdinky robia parené buchty "od oka", ale ja mám tento recept vyskúšaný, našla som ho v jednej starej-prastarej kuchárskej knižke. :)

120 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto miesim v domácej pekárni, takže nerobím kvások. Do pekárne pridávam suroviny najskôr tekuté a potom sypké. Kto mená pekárničku - tak urobíme kvások z časti vlažného mlieka, droždia, kryš.cukru a na vrch posypeme polohr. múkou.
  2. Kým sa kvások urobí, tak preosejeme múku a pr. cukor, pridáme zbytok mlieka, roztopené maslo, žĺtky a štipku soli. Pridáme hotový kvások a vypracujeme hladké cesto. Treba do neho zapracovať veľa vzduchu. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Ja nechávam tak 45 - 60min.
  3. Po vykystnutí cestu spracúvam na pomúčenej doske. Vždy po častiach. Cesto vyvaľkám na hrúbku cca 1 - 1,5cm a krájam na štvorčeky, do ktorých balím lekvár, čučoriedky, nutelu, sladký tvaroh...podľa toho na čo máme chuť. Hovové buchty nechávam este 15min. podkysnúť. Potom parím 10 min. Zo skúsenosti odporúčam nepariť buchty na úplne silnej pare, lebo po vytiahnutí "splasnú" chutia síce dobre, ale na oko sú nie moc pekné. Po uparení zľahúčka potieram olejom. Mňam, mňam :)