Parené buchty
Parené buchty (fotorecept)
Autor receptu: sifferka
Určite každý už skúšal robiť buchty na pare a všade nájdete rôzne recepty.* Ja pridávam svoj, z vlastných skúseností, vyskúšajte a určite budete spokojní.
26 porcií |
100 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Do misky preosejeme múku. Urobíme v nej jamku, do ktorej rozdrvíme droždie. Pridáme 1 ČL cukru a zalejeme teplotu vodou tak, aby bolo droždie celé zaliate. Necháme odpočívať asi 10 minút, kým nenarastie kvások.
- Po vzídení kvásku pridáme soľ (nikdy nie skôr, soľ ničí kvasnice) zvyšnú vodu, mlieko, masť a 3-4 PL cukru.
- Vymiesime cesto RUČNE, teplo našich rúk aktivujú lepšie kvasenie cesta. Cesto by malo byť vláčne a len jemne lepivé, ak by sa ťažšie miesilo, pridajte vodu alebo mlieko. Každá múka inak saje tekutiny, preto sa nedá napísať presné množstvo.
- Cesto necháme aspoň 45 musím odpočívať.
- Po vykysnutí cesto opäť ručne vymiesime a rozdelíme na 26 kusov po zhruba 75-80 g.
- Guľky plníme poctivým slivkovým lekvárom. Lekvár musí byť tuhý, ináč by vám mohol vytiecť pri parení. Buchty plním postupne, aby neprekysli kým sa paria prvé.
- Aby sa buchty pri parení nelepili, dávam pod ne papier na pečenie. Buchty parím 10 minút.
- Po vybraní z paráku buchty potierame olejom, aby neobschli.
- Buchty, ktoré nezjete môžete zamraziť a po rozmrazení znovu napariť. Prajem dobrú chuť