Parené buchty

Parené buchty (fotorecept)

Autor receptu: sifferka

Určite každý už skúšal robiť buchty na pare a všade nájdete rôzne recepty.* Ja pridávam svoj, z vlastných skúseností, vyskúšajte a určite budete spokojní.

26
porcií
100 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do misky preosejeme múku. Urobíme v nej jamku, do ktorej rozdrvíme droždie. Pridáme 1 ČL cukru a zalejeme teplotu vodou tak, aby bolo droždie celé zaliate. Necháme odpočívať asi 10 minút, kým nenarastie kvások.
  2. Po vzídení kvásku pridáme soľ (nikdy nie skôr, soľ ničí kvasnice) zvyšnú vodu, mlieko, masť a 3-4 PL cukru.
  3. Vymiesime cesto RUČNE, teplo našich rúk aktivujú lepšie kvasenie cesta. Cesto by malo byť vláčne a len jemne lepivé, ak by sa ťažšie miesilo, pridajte vodu alebo mlieko. Každá múka inak saje tekutiny, preto sa nedá napísať presné množstvo.
  4. Cesto necháme aspoň 45 musím odpočívať.
  5. Po vykysnutí cesto opäť ručne vymiesime a rozdelíme na 26 kusov po zhruba 75-80 g.
  6. Guľky plníme poctivým slivkovým lekvárom. Lekvár musí byť tuhý, ináč by vám mohol vytiecť pri parení. Buchty plním postupne, aby neprekysli kým sa paria prvé.
  7. Aby sa buchty pri parení nelepili, dávam pod ne papier na pečenie. Buchty parím 10 minút.
  8. Po vybraní z paráku buchty potierame olejom, aby neobschli.
  9. Buchty, ktoré nezjete môžete zamraziť a po rozmrazení znovu napariť. Prajem dobrú chuť