Parená lekvárová knedľa s čokoládou
Autor receptu: dvorka
Parené buchty sú spájané so školskou jedálňou hlavne u mňa, pretože moja mamka kysnuté cesto za mojich detských liet nerobila. Už som robila tieto buchty na všeliaké spôsoby, no dnes ma napadla rýchlovka, nakoľko mám málo času a syna doma na prázdninách.
4 porcie |
45 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravím si suroviny na cesto, mala som ešte trochu celozrnnej múky, dala som aj tú ako do každého cesta čo robím.
- Do vlažného mlieka som dala droždie, sáčok cukru a vajíčko. Premiešala. Ja robím kysnuté cesto v pekárničke. Nechám podkysnúť.
- Prisypem múky, posolím, dám do pekárničky vymiesiť. Ak pekárničku nemáte, cesto vymiesite na pracovnej doske rukami. Musí sa pekne odliepať od rúk a je hladké a vláčne.
- Cesto je vymiesené, vybrala som z pekárničky a urobila bochník, obalila v múke prikryla a nechala som kysnúť pol hodiny.
- Cesto zdvojnásobilo svoj objem.
- Cesto rozdelím na niekoľko dielov, urobím z nich šišky a prvú rozvaľkám na podlhovastý plát v hrúbke do pol cm. Prehnem na šírku aby som mala stred, k tejto čiare uložím štvorčeky varovej čokolády.
- Navrch dám slivkový lekvár a potom opatrne cesto preložím a okraje dobre pritlačím.
- Na utierku položím naplnenú knedľu spojenou časťou dole v strede a upravím.
Nechám kysnúť 20 minút.
- Nemám parák a tak používam veľkú panvicu s vysokým dnom. Vlejem do nej dva litre vriacej vody a zakryjem sitkom proti prskaniu. Na sitko položím mokrú utierku.
- Knedľu som urobila dlhú, tak ju zohnem aby sa mi zmestila na parák.
- Zakryjem misou a nechám 15 minút pariť na minimálnom plameni.
Zatiaľ si roztopím maslo, zomeliem orechy a zmiešam s cukrom.
- Po zazvonení minutiek dám misu preč, popichám knedľu špáradlom, vidno aj bodky na mojej knedli. Nechám trochu vychladiť. Potom opatrne pokrájam na kolieska a naservírujem na tanier.
- A takto to vyzerá. Lekvár vychladne a viem určite že si nepopálim jazyk.
- A pretože som si predsa len našla chvíľku, urobila som aj pár buchiet.