Paradajkový džem

Paradajkový džem s čili

Autor receptu: redakcia

Džem výborne chutí s tvrdými syrmi, pečeným mäsom alebo ako netradičná nátierka.

4 x 250 ml
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zaváracie poháre dôkladne vyvaríme. Paradajky umyjeme, vykrojíme mäkký stred so semienkami a zvyšok nakrájame na kúsky. Čili papričky zbavíme semienok a nakrájame na kúsky. Cesnak ošúpeme a nastrúhame.
  2. Paradajky s čili papričkami a cesnakom vložíme do hrnca. Osolíme, zalejeme vínnym octom a privedieme do varu. Varíme asi 5 minút, kým paradajky zmäknú. Potom ich rozmixujeme mixérom a precedíme cez sitko.
  3. Plátky želatíny namočíme do studenej vody. Do paradajkového pyré pridáme želírovací cukor, privedieme do varu a varíme 3 minúty.
  4. Potom džem odstavíme z ohňa, necháme krátko vychladnúť a vmiešame doň vyžmýkané plátky želatíny. Paradajkový džem rozdelíme do pohárov, uzavrieme ich a otočíme dnom nahor. Po vychladnutí uložíme v chlade.