Paradajkový džem
Paradajkový džem s čili
Autor receptu: redakcia
Džem výborne chutí s tvrdými syrmi, pečeným mäsom alebo ako netradičná nátierka.
4 x 250 ml porcie |
30 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Zaváracie poháre dôkladne vyvaríme. Paradajky umyjeme, vykrojíme mäkký stred so semienkami a zvyšok nakrájame na kúsky. Čili papričky zbavíme semienok a nakrájame na kúsky. Cesnak ošúpeme
a nastrúhame.
- Paradajky s čili papričkami a cesnakom vložíme do hrnca. Osolíme, zalejeme vínnym octom a privedieme do varu. Varíme asi 5 minút, kým paradajky zmäknú. Potom ich rozmixujeme mixérom a precedíme cez sitko.
- Plátky želatíny namočíme do studenej vody. Do paradajkového pyré pridáme želírovací cukor, privedieme do varu a varíme 3 minúty.
- Potom džem odstavíme z ohňa, necháme krátko vychladnúť a vmiešame doň vyžmýkané plátky želatíny. Paradajkový džem rozdelíme do pohárov, uzavrieme ich a otočíme dnom nahor. Po vychladnutí uložíme v chlade.