Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Realizácia rcp zo 127. str. polievkovej „biblie“ Vás zaujala. Vaše komentáre boli priaznivé a milá @zuzanka1367 sa teší na „nášup“. Na str. 94 som našiel dobrotu á la Itália, ktorá na naviac zaujala variabilitou „škály“ svojej pikantnosti. Podľa subjektívnej odolnosti svojich „pusiniek“ a jazykov si zvolíte ∑ feferóniek, chillis, jalopeños, alebo habaneros, ktorými potešíte Vaše masochistické chúťky. Vezmite si, prosím, príklad z priateľa @kimlo a experimentujte podľa chutí, alebo čo vydržíte!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
45-50 minút
na 210 °C

Postup

  1. zostava podľa „The ultimate soup bible“, iba že som nezohnal červené chilli papričky, ktoré som nahradil žltými jalopeños; použil som sedem (bez jadrovníkov), ale aj tri by boli akurát; do Vašej pozornosti si dovoľujem odporúčať hustú pastu „Amore“ z na slnku sušených paradajok, ktorú však „smelo“ môžete nahradiť kvalitným hustým kečupom, alebo paradajkovým pretlakom
  2. elektrickú rúru som nechal rozohriať na 210 °C (425 °F) ; vo väčšom pekáči (310x450) rozložil na 1/8_nky pokrájané zrelé paradajky, na pásiky pokrájané jalopeño papričky, na menšie kúsky veľkú červenú papriku kápiu a horný odkrojok z druhej, dve červené cibule a pretlačené strúčiky cesnaku (na budúce ich dám v celku, možno dodajú polievke viac sladkosti) a celú zostavu som rukami premiešal, následne som ju osolil, „oeMČeKoval“, pooblieval ~ 3 PL olivového oleja a opäť premiešal; do menšieho pekáča som kožou hore rozložil segmenty z druhej kápie + dva malé z prvej, pokropil ich ~ 2 PL olivového oleja a obidva pekáče zveril na 47´ do staroslivosti vyhriatej rúry,
  3. kedy získali potrebnú chuť a konzistenciu; opečené kúsky kápie, z ktorej urobím krém, som uzatvoril do plastovej škatuľky a opečenú zostavu z veľkého pekáča
  4. som postupne, na tri razy, rozmixoval pomocou kuchyňského „robota“ prelial do polievkového hrnca
  5. kúsky opečenej kápie som povyberal zo škatuľky, teraz už bez problémov, doslova jedným ťahom, hravo ich olúpal, vložil do nádoby robota, prilial ½ šľahačkovej smotany alias „šlahetky“ (60÷75 ml), nechal dôkladne rozmixovať na hladký krém, prelial ho do servírovacej misky, dolial zvyškom „šlahetky“, v mojej múdrej „biblii“ sa v tejto chvíli pridávajú aj kvapky tabasca, ale ja, po ochutnaní rozmixovaného základu, som radšej „vycúval“, krém iba jemne premiešal a nechal odpočinúť
  6. do hrnca so zeleninovým základom som pridal 2÷3 PL hustej pasty zo sušených paradajok, dobrého ½ litra kuracieho vývaru a občasným premiešaním ho nechal prevrieť
  7. odpočinutý kápiakrém som uložil do chladničky
  8. inovovanú horúcu paradajkovú polievku som servíroval v hlbokých tanieroch, v strede so studeným kápiakrémom a s hrsťou lístkov čerstvej aruguly; jednoduché, efektné, afektívne, ale rozhodne úžasne chutné; ak sa Vám zdá málo sýta, môžete do polievky pridať krutóny, alebo ku nej zajedať biele pečivo, či domáci chlebík; arugulu je možné nahradiť petržlenovou vňaťou, pažítkou, …, lístkami mladej jarnej púpavy, či pokrájaným ľadovým šalátom.
  9. Rukola je obľúbená listová zelenina často používaná hlavne v stredozemskej kuchyni, ako súčasť šalátov a príloh k jedlám s mäsom. Okrem schopnosti priaznivo pôsobiť na chuťové bunky, má pre ľudské telo i ďalšie priaznivé vlastnosti. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A a C a má alkaloidy s diuretickými účinkami, ktoré stimulujú aj zažívanie. V minulosti bola považovaná aj za účinné afrodiziakum. Jedna porcia (~ hrsť) predstavuje 20 cal, 25 mg (1%) sodíka, 3 g (1%) karbohydrátov, po 2 g cukru a proteínu, 1 g (4%) dietetických vláknin, 40% vitamínu A, 20% vitamínu C, 120% draslíka, 15% vápnika, 6% železa, 15% horčíka a 20% kyseliny listovej.