Paprikáš

Paprikáš z kuracích srdiečok (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V časoch mojeho detstva na Barčianskej č. 32 v mojich milovaných rodných Košiciach bolo kuracie srdce pre nás formou odmeny. Spravidla bolo uvarené v polievke a striedavo nás, s bratom Čiňum, ním počastovávala naša sladká mamka. Aj keď pernatej „hávede“ bolo na našom dvore neúrekom, nikdy sa ale do kuchyne naraz neodsťahovali viac, ako dva kusy. Zmena nastala po naštartovaní veľkochovu hydiny v našom bývalom spoločnom štáte a vtedy aj u nás v kuchyni, keď vzrástla aj „sláva“ kuracích paprikášov!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. príprava tohoto paprikáša nie je náročná. Záleží však, ako pri príprave každého jedla, na čistote, umnom načasovaní jednotlivých krokov technologického postupu prípravy, no aj na decentnom čarovaní s chuťami. Tie však získa každá šikovná domáca pani, či každý okolnosťami donútený „dobrovoľný gazdiniak“, až po čase kedy získa praktické skúsenosti. Veľmi sa mi páči slogan, preživší antickú dobu: „Repeticio est mater studiorum“. Rovnako to platí aj pre úkony mechanické, akým je aj varenie či iná aktivita v domácnosti. Čiže opakovaním čohokoľvek sa zdokonaľujeme! Takže začal som tým, že som na ½ oleja (2÷3 PL) v panvici krátko orestoval postrúhanú žltú cibuľu, ku ktorej som následne vložil dočistené, umyté a rozpolené kuracie srdiečka; keď po premiešaní získali prevádzkovú farbu a teplotu, pridal som k nim koreniny (soľ, čMČK, korenie „Nahrin“ na kuracinu, zmes „Urblík KN“ na guľáše a klobásy, pretlačené 3 strúčiky cesnaku a po ich jemnom zmiešaní so srdiečkovým základom korunoval
  2. domácim kápiovým krémom podľa receptúry mojej drahej mamky Aňuci, B. P. a nechal asi 5÷7´ podusiť, než „pustili“ vlastnú šťavu, do ktorej som na špičke noža prisypal jedlú sódu bicarbónu, ktorá patrične tekutinu zmäkčí, čím urýchli process varenia každého tvrdšieho mäsa;
  3. takže po zaliatí mäsa pripravenou vriacou vodou som ohrev nastavil na ¼ výkon a nechal srdiečka pozvoľna variť
  4. do druhej rajnice som nalial zvyšok oleja a medzičas som využil na prípravu papriko paradajkového podkladu (tak ako vždy, aj teraz som použil aj pokrájaný jadrovník papriky),
  5. v ktorom som „roztentočkoval“ škatuľku kyslej smotany na varenie a po kontrole mäkkosti srdiečok
  6. ho zmiešal do finálnej podoby a nechal prejsť varom
  7. priebežne som z hladkej múky, zmäknutého masla, vajíčok a soli vymiesil cesto na halušky, podľa potreby ho zriedil perlivou vodou, pomocou „haluškátora“ pretlačil do vriacej vody a po ich trojnásobnom „vyplávaní“ na povrch, bez premytia hneď, alias „doraz_učkaj“ servíroval
  8. do hlbokých tanierov, dolial paprikáš a jedli sme tú dobrotu veľkými lyžicami!