Panini al basilico - bazalkové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Zajtra sa už aj podľa kalendára začína leto a k nemu neodmysliteľne patria aj grilovačky a záhradné party. U nás robíme pre tieto špeciálne príležitosti okrem puccí (recept na ne som pridala vo februári) aj tieto bazalkové žemličky, kde určite platí, že v jednoduchosti je krása. Vyskúšajte arómu leta mixom vôní bazalky a olivového oleja, no a ak si pridáte aj paradajku a mozzarellu, určite sa budete aj vo vlastnej záhrade cítiť ako na slnečnej Sicílii :)

12
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame múku s kvasnicami, pridáme olej, soľ, vodu a štipku cukru. Všetko spolu dobre zamiesime a vypracujeme cesto. Z tejto dávky Vám vyjde asi 12 väčších žemličiek, ja však obyčajne zamiesim dvojitú dávku. Množstvo vody som napísala orientačne, odporúčam ju pridávať pomaly podľa konzistencie cesta ;)
  2. Bazalkové listy nahrubo nakrájame a dôkladne vmiesime do cesta.
  3. Z cesta spravíme hrubšiu rolku a nakrájame asi na 3-centimetrové kúsky a vytvoríme bochníčky...
  4. ... dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť asi pol hodiny. Pred pečením poprášime múkou a upečieme do ružova na 200 °C asi 20 minút. Po upečení ich po chvíli potrieme olivovým olejom, aby sa krásne leskli.
  5. Panini sú výborné aj samé, ale ak chcete zdokonaliť Váš gurmánsky zážitok, odporúčam ich naplniť napríklad marinovanými grilovanými paprikami a baklažánom. Fantázii sa však medze nekladú :)