Panini al basilico - bazalkové pečivo (fotorecept)
Autor receptu: zuzkabluzka
Zajtra sa už aj podľa kalendára začína leto a k nemu neodmysliteľne patria aj grilovačky a
záhradné party. U nás robíme pre tieto špeciálne príležitosti okrem puccí (recept na ne
som pridala vo februári) aj tieto
bazalkové žemličky, kde určite platí, že v jednoduchosti je krása. Vyskúšajte arómu leta
mixom vôní bazalky a olivového oleja, no a ak si pridáte aj paradajku a mozzarellu, určite
sa budete aj vo vlastnej záhrade cítiť ako na slnečnej Sicílii :)
12 porcií |
45 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Zmiešame múku s kvasnicami, pridáme olej, soľ, vodu a štipku cukru. Všetko spolu dobre zamiesime a vypracujeme cesto. Z tejto dávky Vám vyjde asi 12 väčších žemličiek, ja však obyčajne zamiesim dvojitú dávku. Množstvo vody som napísala orientačne, odporúčam ju pridávať pomaly podľa konzistencie cesta ;)
- Bazalkové listy nahrubo nakrájame a dôkladne vmiesime do cesta.
- Z cesta spravíme hrubšiu rolku a nakrájame asi na 3-centimetrové kúsky a vytvoríme bochníčky...
- ... dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť asi pol hodiny. Pred pečením poprášime múkou a upečieme do ružova na 200 °C asi 20 minút. Po upečení ich po chvíli potrieme olivovým olejom, aby sa krásne leskli.
- Panini sú výborné aj samé, ale ak chcete zdokonaliť Váš gurmánsky zážitok, odporúčam ich naplniť napríklad marinovanými grilovanými paprikami a baklažánom. Fantázii sa však medze nekladú :)