Pangasius zapečený v postieľke s paplónom (fotorecept)

Autor receptu: moli

Keď že máme radi rôznu zeleninu a to na rôzne spôsoby, vymyslela som si toto.Pangásius zapečený v pestrej zeleninke so syrovo-šampiňónovou omáčkou.

8
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Očistenú a umytú zeleninu:zemiaky, mrkvu, petržlen, kaleráb a cibuľu si narežeme kuchynským robotom alebo ručne nožíkom na tenké plátky.
  2. Pekáč si potrieme (aj po bokoch) kúskom masla a uložíme doň rad tenkých plátkov zemiakov.Na ne poukladáme vrstvu petržlenu a jemne rovnomerne osolíme.
  3. Potom rozložíme vrstvu mrkvy.
  4. Na to uložíme vrstvu kalerábu a cibule a opäť rovnomerne osolíme.
  5. Rozložíme pláty posoleného Pangasia, posypeme Vegetou, drvenou rascou a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  6. Na rybu si poukladáme niekoľko tenkých plátkov masla.Zopakujeme vrstvy zeleniny v opačnom poradí:poukladáme plátky cibule, kalerábu a mrkvy, osolíme.
  7. Nakoniec pridáme vrstvu petržlenu a zemiakov osolíme, prikryjeme alobalom a dáme do vyhriatej rúry zapiecť na 200 stupňov na 35-40 minút.
  8. Asi 10 minút pred koncom pečenia zemiaky posypeme vrstvou nastrúhaného parmezánu a Eidamu.Už iba odokryté upečieme do zlatista.
  9. Hotové narežeme na 8 častí a podávame so syrovo-šampiňónovou omáčkou.
  10. Uvaríme si omáčku:Šampiňóny si podusíme aj so šťavou z konzervy, soľou a drvenou rascou.Z múky a masla si pripravíme svetlú zápražku, prilejeme mlieko, dôkladne premiešame a povaríme.Do tohto bešamelu vmiešame nastrúhaný syr a niekoľko minút za stáleho miešania povaríme.Na koniec vmiešame smotanu v ktorej sme rozšľahali žĺtka a okoreníme čerstvým muškátovým orieškom a na jemno nasekanou petržlenovou vňaťou.Ešte krátko povaríme.Do hotovej omáčky vmiešame podusené šampiňóny.Podľa potreby ešte dosolíme.