Pangasius zapečený v postieľke s paplónom (fotorecept)
Autor receptu: moli
Keď že máme radi rôznu zeleninu a to na rôzne spôsoby, vymyslela som si toto.Pangásius zapečený v pestrej zeleninke so syrovo-šampiňónovou omáčkou.
8 porcií |
40 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Očistenú a umytú zeleninu:zemiaky, mrkvu, petržlen, kaleráb a cibuľu si narežeme kuchynským robotom alebo ručne nožíkom na tenké plátky.
- Pekáč si potrieme (aj po bokoch) kúskom masla a uložíme doň rad tenkých plátkov zemiakov.Na ne poukladáme vrstvu petržlenu a jemne rovnomerne osolíme.
- Potom rozložíme vrstvu mrkvy.
- Na to uložíme vrstvu kalerábu a cibule a opäť rovnomerne osolíme.
- Rozložíme pláty posoleného Pangasia, posypeme Vegetou, drvenou rascou a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Na rybu si poukladáme niekoľko tenkých plátkov masla.Zopakujeme vrstvy zeleniny v opačnom poradí:poukladáme plátky cibule, kalerábu a mrkvy, osolíme.
- Nakoniec pridáme vrstvu petržlenu a zemiakov osolíme, prikryjeme alobalom a dáme do vyhriatej rúry zapiecť na 200 stupňov na 35-40 minút.
- Asi 10 minút pred koncom pečenia zemiaky posypeme vrstvou nastrúhaného parmezánu a Eidamu.Už iba odokryté upečieme do zlatista.
- Hotové narežeme na 8 častí a podávame so syrovo-šampiňónovou omáčkou.
- Uvaríme si omáčku:Šampiňóny si podusíme aj so šťavou z konzervy, soľou a drvenou rascou.Z múky a masla si pripravíme svetlú zápražku, prilejeme mlieko, dôkladne premiešame a povaríme.Do tohto bešamelu vmiešame nastrúhaný syr a niekoľko minút za stáleho miešania povaríme.Na koniec vmiešame smotanu v ktorej sme rozšľahali žĺtka a okoreníme čerstvým muškátovým orieškom a na jemno nasekanou petržlenovou vňaťou.Ešte krátko povaríme.Do hotovej omáčky vmiešame podusené šampiňóny.Podľa potreby ešte dosolíme.