Panenka z diviny a s borievkami

Autor receptu: edith

Možno nie všetci obľubujú divinu, ale tím čo ju majú v láske odporúčam tento recept. Divinu robím minimálne 2 x za mesiac, nakoľko máme v rodine poľovníka a keď sa mi natrafí čerstvá panenka tak vždy ju upravím na tento spôsob. Ostatné recepty z diviny budem pridávať postupne na inšpiráciu. Ešte by som spomenula taký menší detail, že odkedy sa stravujem aj na takomto mäsku tak mám krvný obraz na jednotku a to som trpela po pôrodnou anémiou.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Panenku si očistíme a dobre umyjeme. V celku ju dáme variť do hrnca z koreňovou zeleninou ktorú sme nakrájali na menšie kúsky. Pridáme bobkový list , celé čierne korenie , ja dávam od oka tak pol hrste, a taktiež borievky, tie však dávam do sieťky nakoľko ich ešte budem potrebovať v závere receptu. Osolíme a prikryté necháme variť asi 30 minút.
  2. Mäso z hrnca vyberieme ale treba vyskúšať či zelenina je dostatočne mäkká na zmixovanie ak nie tú necháme povariť ešte, podľa potreby. Keď je panenka vychladnutá nakrájame ju na medajlónky / prípadne menšie ľubovoľné kúsky . V hlbšej panvici ( ja mám svoj obľúbený WOK ) si rozohrejeme olej a pohádžeme doň medajlónky, necháme prudko osmažiť a ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou paprikou a korením na divinu a pridáme borievky v sietke. Zalejeme vývarom ktorý nám vznikol počas varenia so zeleninou a prikryté necháme asi tak 20 min. Potom pridáme červené víno a zmixovanú zeleninu s vývaru ktorú je dobré prepasírovať aby bola úplne hladká !
  3. Takto spolu povaríme ešte asi 15-20 minút ale treba premiešavať aby sa chute dostatočne prepojili t.j. aby sa nám zmixovaná zelenina spojila s vývarom a vínom. Keď už je mäsko mäkké pridáme asi tak 2-3 PL brusnicového džemu a dobre rozmiešame, po zovretí vypneme a odstavíme na bok. Borievky zo sieťky vysypeme k mäsku.
  4. Ako prílohu zvyknem robievať zemiakovú kašu prípadne pyré alebo na rýchlo vypražím hranolky . Prajem dobrú chuť.