Panenka v slaninke s dubákovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

Recept pripravil Marián Novák, kuchár hotela Tilia v Pezinku

20-25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Panenku nasolíme a nakrájame na 200 g porcie, ktoré obalíme pozdĺžne nakrájanou oravskou slaninou a posypeme drveným farebným korením.
  2. Takto pripravené mäso dáme na pekáč vymastený olejom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 20 – 25 minút.
  3. Omáčku pripravíme v menšom hrnci takto: vopred namočené sušené dubáky scedíme a dáme do hrnca s vodou a s hubovým bujónom povariť na 10 minút. Pridáme smotanu a dohustíme škrobom zarobeným vo vode. Ak treba dochutíme soľou.
  4. Po upečení má byť mäso šťavnaté, nie však krvavé. Podávame najlepšie s orestovanými zemiakmi na cibuľke.