Panenka v oravskom župane (fotorecept)
Autor receptu: elekra
Bravčová panenka je jemné a veľmi chutné mäso, na jeho prípravu stačí jednoduchý postup a výsledok je veľmi chutný. Lahodí nielen jazíčku ale aj očiam.
4-5 porcie |
20-30 minút príprava |
10 a 10 minút na 210 °C |
Postup
- Očistenú a odblanenú bravčovú panenku nakrájam na 5 až 6 cm kúsky. Nakrájané mäso ochutím hrubozrnnou soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Potom ich omotám plátkami oravskej slaniny,
- ktorú prichytím špáradlom, mäso ochutím aj na rezoch
- a na troche olivového oleja ich opečiem.
- Potom takto predpripravené mäso preložím do zapekacej misy a dám ešte prepiecť do rozohriatej rúry na cca 10 minút.
- Medzitým si nakrájam očistenú cuketu na plátky hrucé cca 1 cm, nasolím ich
- a nechám chvíľu postáť. Potom z nich zotriem vyzrážanú vodu, ochutím ich mletým čiernym korením, červenou sladkou paprikou, drvenou rascou a majoránkou.
- Opražím ich na olivovom oleji.
- Prepečenú panenku priečne prekrojím a podávam s opečenou cuketou a zemiakovou kašou ozdobenou čerstvou pažítkou. Zemiakovú kašu som urobila s trochou masla a sladkou smotanou. Pridám ľubovoľný čerstvý šalát, mali sme uhorkový.