Panenka v oravskom župane (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Bravčová panenka je jemné a veľmi chutné mäso, na jeho prípravu stačí jednoduchý postup a výsledok je veľmi chutný. Lahodí nielen jazíčku ale aj očiam.

4-5
porcie
20-30 minút
príprava
10 a 10 minút
na 210 °C

Postup

  1. Očistenú a odblanenú bravčovú panenku nakrájam na 5 až 6 cm kúsky. Nakrájané mäso ochutím hrubozrnnou soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Potom ich omotám plátkami oravskej slaniny,
  2. ktorú prichytím špáradlom, mäso ochutím aj na rezoch
  3. a na troche olivového oleja ich opečiem.
  4. Potom takto predpripravené mäso preložím do zapekacej misy a dám ešte prepiecť do rozohriatej rúry na cca 10 minút.
  5. Medzitým si nakrájam očistenú cuketu na plátky hrucé cca 1 cm, nasolím ich
  6. a nechám chvíľu postáť. Potom z nich zotriem vyzrážanú vodu, ochutím ich mletým čiernym korením, červenou sladkou paprikou, drvenou rascou a majoránkou.
  7. Opražím ich na olivovom oleji.
  8. Prepečenú panenku priečne prekrojím a podávam s opečenou cuketou a zemiakovou kašou ozdobenou čerstvou pažítkou. Zemiakovú kašu som urobila s trochou masla a sladkou smotanou. Pridám ľubovoľný čerstvý šalát, mali sme uhorkový.