Praženica

Pancetta s jadrovníkmi paprík (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Áno, recepty s použitím „srdiečok” paprík, sú náročné na predprípravu. Málokomu sa chce „baviť” s odstraňovaním ich semienok i tvrdšieho plátku pod „korunkou” a následným nakrájaním. Vlastná tepelná úprava je už jednoduchá, rýchla a je už iba na Vás, čo si do jedla pridáte. Tentoraz som ich použil ochutené pancettou a zelenou cibuľkou do raňajkovej praženice. Pancetta, alebo tiež „ventresca di maiale” je talianska bôčiková slanina, vo valcovitom (arrotolata), alebo plátovom (stesa) tvare.

2
porcie
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Toľko stačí na prípravu chutných raňajok (primyslite si ešte soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku a krajec domáceho chleba alebo rožok na prikusovanie).
  2. Na kocky (cca 10x10x10 mm) pokrájanú pancettu (tak som ju už kúpil za „dôchodcovskú” cenu) som do červena vyškvaril.
  3. Pridal som k nej pokrájaný zväzok mladej zelenej cibuľky aj s polovicou jej „pierok” (druhú použijem na dekoráciu raňajkovej porcie), naplátkované jadrovníky paprík (tentoraz som mal z červených, zelených a žltých hrubostenných), premiešal a
  4. podusil, až boli zmäknuté podľa mojej predstavy. Prilial som pár ČL slnečnicovo-olivového oleja, prstami posolil, poprášil sladkou mletou paprikou a okorenil čerstvo mletým čiernym korením.
  5. Teraz už stačilo iba „vbuchnúť“ vajíčka, korunovať ich „orechom“ masla a na malom ohreve
  6. neprestávajúcim miešaním zostaviť do praženice, do ktorej som pridal dobrú hrsť pokrájaných lístkov petržlenovej vňate.
  7. Raňajková porcia pre moje krajšie JA; moja ostala v rajnici, ešte „krát“ dochutená hrubšie mletým korením štyroch farieb.