Palacinky z vločiek so špenátom a bravčovinou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Z času na čas, „semo_tamo“ sa moje najmilovanejšie Slniečko priženie z váhy v kúpeľni s rozhodným: tak koniec, idemE chudnúť, nevmestím sa do sukní a nohavice mi už lezú krkom. Ja, samozrejme, uznanlivo pokývem hlavou a sväto_sväte sľubujem, že moje zbožňované krajšie JA, podporím v každej aktivite! Vločky a špenát zodpovedajú kritériám, ale keby som ku „zdravému papu neprišmaril falatek“ mäsa (alebo aspoň slaniny), bol by oheň na streche! … a ja naozaj nerád riskujem kľud a pokoj v domácnosti!

4
porcie
12÷15/30 minút
príprava
12÷15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. pripravím základné ingrediencie na palacinky, láskavo si nezabudnite povšimnúť, že ešte aj mlieko je „zdravšie“ lebo som použil s ľanom,
  2. odvážené ovsené a ľanové vločky pomeliem v mixéri na „hladkú múku“, primeliem vlažné mlieko a nechám 5÷7´odpočinúť, potom „vbuchnem“ dve vajíčka, rastlinný olej, prstami osolím a rozmixujem na hladkú tekutú konzistenciu; opäť nechám odpočinúť, tentoraz 20÷25´
  3. čas využijem na prípravu plnky z čerstvého špenátu; do veľkej panvici rozohrejem po 2 PL masla a oleja, pridám ½ špenátu, zredukujem, obraciam pomocou kuchyňských klieští, pretlačím strúčiky cesnaku, pridám 2. ½ špenátu, osolím, „oeMČeKujem“, po zmenšení objemu
  4. priložím na menšie kúsky pokrájané pečené bravčové stehno (ostalo nám niekoľko plátkov v mrazničke z veľkého stehna), zmiešam, nechám už iba „prehriať“ a odložím
  5. medzitým si palacinkové tekuté cesto náležite odpočinulo, pretože som doň dal aj olej, na pečenie palaciniek stačí iba pri prvej olejom pokvapkať (doslova) panvicu a rozotrieť papierovým obrúskom a obojstranne pekne na zlato_červeno_hnedo opiecť
  6. na hotovú palacinku som rozotrel zopár PL špenátu z mäsom, zroloval
  7. a poukladal na porcelánového pekáča; z pripraveného množstva cesta som upiekol 4,5 a tú poslednú „mini“ sme ochutnali bez ďalšej prípravy; posypal lístočkami petržlenovej vňate a strúhaným údeným oštiepkom (tento posledný kus žiarlivo strážim iba pre super príležitosti)
  8. vložil na 7÷8´ do rúry vyhriatej na 170 °C (350 °F), len aby sa oštiepok roztiekol,
  9. uložené na plytkom tanieri som ozdobil „brokmi“ a „korunkou“ petržlenovej vňate a servíroval na raňajky