Palacinky z vločiek so špenátom a bravčovinou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Z času na čas, „semo_tamo“ sa moje najmilovanejšie Slniečko priženie z váhy v kúpeľni
s rozhodným: tak koniec, idemE chudnúť, nevmestím sa do sukní a nohavice mi už lezú
krkom. Ja, samozrejme, uznanlivo pokývem hlavou a sväto_sväte sľubujem, že moje
zbožňované krajšie JA, podporím v každej aktivite! Vločky a špenát zodpovedajú
kritériám, ale keby som ku „zdravému papu neprišmaril falatek“ mäsa (alebo aspoň
slaniny), bol by oheň na streche! … a ja naozaj nerád riskujem kľud a pokoj v
domácnosti!
4 porcie |
12÷15/30 minút príprava |
12÷15 minút tepelná úprava |
Postup
- pripravím základné ingrediencie na palacinky, láskavo si nezabudnite povšimnúť, že ešte aj mlieko je „zdravšie“ lebo som použil s ľanom,
- odvážené ovsené a ľanové vločky pomeliem v mixéri na „hladkú múku“, primeliem vlažné mlieko a nechám 5÷7´odpočinúť, potom „vbuchnem“ dve vajíčka, rastlinný olej, prstami osolím a rozmixujem na hladkú tekutú konzistenciu; opäť nechám odpočinúť, tentoraz 20÷25´
- čas využijem na prípravu plnky z čerstvého špenátu; do veľkej panvici rozohrejem po 2 PL masla a oleja, pridám ½ špenátu, zredukujem, obraciam pomocou kuchyňských klieští, pretlačím strúčiky cesnaku, pridám 2. ½ špenátu, osolím, „oeMČeKujem“, po zmenšení objemu
- priložím na menšie kúsky pokrájané pečené bravčové stehno (ostalo nám niekoľko plátkov v mrazničke z veľkého stehna), zmiešam, nechám už iba „prehriať“ a odložím
- medzitým si palacinkové tekuté cesto náležite odpočinulo, pretože som doň dal aj olej, na pečenie palaciniek stačí iba pri prvej olejom pokvapkať (doslova) panvicu a rozotrieť papierovým obrúskom a obojstranne pekne na zlato_červeno_hnedo opiecť
- na hotovú palacinku som rozotrel zopár PL špenátu z mäsom, zroloval
- a poukladal na porcelánového pekáča; z pripraveného množstva cesta som upiekol 4,5 a tú poslednú „mini“ sme ochutnali bez ďalšej prípravy; posypal lístočkami petržlenovej vňate a strúhaným údeným oštiepkom (tento posledný kus žiarlivo strážim iba pre super príležitosti)
- vložil na 7÷8´ do rúry vyhriatej na 170 °C (350 °F), len aby sa oštiepok roztiekol,
- uložené na plytkom tanieri som ozdobil „brokmi“ a „korunkou“ petržlenovej vňate a servíroval na raňajky