Teplý šalát

Pak choi so strateným vajíčkom a holandskou omáčkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na panici zohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nakrájanú šalotku. Minútu restujeme, pridáme cukor a rozpustíme na karamel. Potom pridáme vínny ocot a biele víno. Necháme 5 minút variť, osolíme a okoreníme. Nálev scedíme a necháme vychladnúť.
  2. Žĺtky vložíme do misky a dáme nad vodný kúpeľ, pridáme vychladený nálev a metličkou pomaly neustále šľaháme, kým zmes nezačne hustnúť.
  3. V rajnici na miernom plameni rozpustíme maslo (nevaríme – pomaly roztápame). Keď je žĺtkový základ dostatočne hustý, malým cícerkom (za stáleho miešania) k nemu zašľaháme rozpustené maslo. Získame stredne hustú omáčku, ktorú odstavíme z vodného kúpeľa. Omáčku ochutíme soľou, korením a zriedime citrónovou šťavou. Holandskú omáčku vrátime späť nad vodný kúpeľ (plameň vypneme), aby ostala teplá až vlažná, kým sa bude podávať.
  4. Očistené a opláchnuté pak choi rozrežeme po dĺžke na polovicu a 5 minút opekáme na olivovom oleji.
  5. V hrnci necháme zovrieť vodu s octom, zamiešame lyžicou, aby sa vytvoril vír, a doň vlejeme rozbité vajce. Varíme ho 3 minúty a vyberieme z vody. Takto pripravíme 5 stratených vajíčok.
  6. Servírujeme tak, že na tanier položíme 2 polovice opečeného pak choi, zalejeme holandskou omáčkou, potom položíme stratené vajíčko. Dekorujeme zrnkami granátového jablka, bylinkami alebo mikrozeleninou. Ako príloha sa hodí opečená bagetka pokvapkaná olivovým olejom.