Pagáče

Autor receptu: sonulienka

Veľa receptov na pagáče som už skúšala ale tento je najlepší.Moja rodina hlavne manžel si nevie vynachváliť.Vždy keď máme domácu oslavu ako napríklad teraz na Jána som ich piekla a veľmi rýchlo bolo po nich.Taktiež pečiem aj Cesnakové kysnuté trojuholníčky a sú tiež veľmi dobré nesmú chýbať na žiadnej rodinnej oslave.

60-70
porcií
60 minút
príprava
15-20 minút
na 170-175 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si kvások s 1 kocky droždia, 1,5 dcl.mlieka a trochu cukru. Do misy preosejeme múku /2-3 krát/ pridáme soľ dobre premiešame.Keď máme kvások pridáme do múky olej,žĺtka a kvások a pomaličky prilievame vlažné mlieko.Cesto musí byť polotuhé.Necháme ho kysnúť asi 1/2 až 3/4 hodiny. Medzi tým si dáme uvariť zemiaky a pomelieme oškvarky.
  2. Keď máme cesto vykysnuté rozvalkáme si ho /ja si ho rozdelím na polovice lepšie sa mi spracúva/ potrieme oškvarkami, nastrúhame Heru ktorú vyberieme tesne keď ideme strúhať s chladničky aby sa nám dobre strúhala a na maličkých slzičkách postrúhame uvarené zemiaky. Cesto poskladáme a necháme 15-20 minúť postáť. Toto opakujeme ešte dva krát.
  3. Potom cesto rozvalkáme na 1,5 cm a buď vykrajujeme kolieska alebo ja nevykrajujem ale narežem na pásiky a potom na kocky a tak ich prenesiem na plech a tam ich trochu vyformujem a nechám ešte postáť 10-15 minút. Potom ich potriem vajíčkom a posypem sézamom,hrubou Morskou soľou a ľanovým semiačkom.Kto čo má a ako ich má rád.