Pagáče
Autor receptu: sonulienka
Veľa receptov na pagáče som už skúšala ale tento je najlepší.Moja rodina hlavne manžel
si nevie vynachváliť.Vždy keď máme domácu oslavu ako napríklad teraz na Jána som ich
piekla a veľmi rýchlo bolo po nich.Taktiež pečiem aj Cesnakové kysnuté trojuholníčky a
sú tiež veľmi dobré nesmú chýbať na žiadnej rodinnej oslave.
60-70 porcií |
60 minút príprava |
15-20 minút na 170-175 °C |
Postup
- Urobíme si kvások s 1 kocky droždia, 1,5 dcl.mlieka a trochu cukru.
Do misy preosejeme múku /2-3 krát/ pridáme soľ dobre premiešame.Keď máme kvások pridáme do múky olej,žĺtka a kvások a pomaličky prilievame vlažné mlieko.Cesto musí byť polotuhé.Necháme ho kysnúť asi 1/2 až 3/4 hodiny.
Medzi tým si dáme uvariť zemiaky a pomelieme oškvarky.
- Keď máme cesto vykysnuté rozvalkáme si ho /ja si ho rozdelím na polovice lepšie sa mi spracúva/ potrieme oškvarkami, nastrúhame Heru ktorú vyberieme tesne keď ideme strúhať s chladničky aby sa nám dobre strúhala a na maličkých slzičkách postrúhame uvarené zemiaky.
Cesto poskladáme a necháme 15-20 minúť postáť. Toto opakujeme ešte dva krát.
- Potom cesto rozvalkáme na 1,5 cm a buď vykrajujeme kolieska alebo ja nevykrajujem ale narežem na pásiky a potom na kocky a tak ich prenesiem na plech a tam ich trochu vyformujem a nechám ešte postáť 10-15 minút. Potom ich potriem vajíčkom a posypem sézamom,hrubou Morskou soľou a ľanovým semiačkom.Kto čo má a ako ich má rád.