Zemiakové pagáče
Pagáče zo zvyšnej zemiakovej kaše (fotorecept)
Autor receptu: civavasissi
Ostalo mi dosť zemiakovej kaše, tak som
spravila pagáče k fazuľovej polievke.
Recept na polievku som tiež pridala.
Prácu s
cestom som si zjednodušila, viac v
postupe.
10 porcií |
80 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Urobila som kvások - trochu múky, balíček čerstvého drozdia, cukor, trochu vody a nechala som vzísť.
- Pridala som zvyšok surovín na cesto a vypracovala som cesto. Tekutina sa môže pridať, takisto aj múka, každá múka saje inak.
- Keď cesto riadne vykyslo, rozvaľkala som ho, natrela naň zemiakovú kašu a postrúhala maslo. Keď robím tieto pagáče zo zemiakov varených v šupke, masla dám celú kocku. Teraz netreba, v kaši ho je dosť.
- Nemala som čas cesto viackrát prekladať a 20 minút vždy čakať, tak som trochu podvádzala. Cesto som zrolovala akoby do rolády a preložila som ho napoly a ešte na štvrtiny.
- Hneď som ho vyvaľkala asi na 1 cm hrúbku a vykrojila som pagáče.
- Pagáče som po bokoch pošúľala rukami, nech sú menšie a vyššie, potrela som ich vajíčkom, posypala rascou a dala piecť na 200 stupňov 25 minút. Mala som dva plechy plus jeden plech zo zvyškov cesta.
- Upečené pagáče. Hodia sa ku akejkoľvek polievke na kyslo alebo samostatne ako slaná chuťovka na rôzne oslavy či posedenia.