Zemiakové pagáče

Pagáče zo zvyšnej zemiakovej kaše (fotorecept)

Autor receptu: civavasissi

Ostalo mi dosť zemiakovej kaše, tak som spravila pagáče k fazuľovej polievke. Recept na polievku som tiež pridala. Prácu s cestom som si zjednodušila, viac v postupe.

10
porcií
80 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobila som kvások - trochu múky, balíček čerstvého drozdia, cukor, trochu vody a nechala som vzísť.
  2. Pridala som zvyšok surovín na cesto a vypracovala som cesto. Tekutina sa môže pridať, takisto aj múka, každá múka saje inak.
  3. Keď cesto riadne vykyslo, rozvaľkala som ho, natrela naň zemiakovú kašu a postrúhala maslo. Keď robím tieto pagáče zo zemiakov varených v šupke, masla dám celú kocku. Teraz netreba, v kaši ho je dosť.
  4. Nemala som čas cesto viackrát prekladať a 20 minút vždy čakať, tak som trochu podvádzala. Cesto som zrolovala akoby do rolády a preložila som ho napoly a ešte na štvrtiny.
  5. Hneď som ho vyvaľkala asi na 1 cm hrúbku a vykrojila som pagáče.
  6. Pagáče som po bokoch pošúľala rukami, nech sú menšie a vyššie, potrela som ich vajíčkom, posypala rascou a dala piecť na 200 stupňov 25 minút. Mala som dva plechy plus jeden plech zo zvyškov cesta.
  7. Upečené pagáče. Hodia sa ku akejkoľvek polievke na kyslo alebo samostatne ako slaná chuťovka na rôzne oslavy či posedenia.